10 bud för god byggnadsvård

26 02 2012

Byggnadsvårdsbloggen får ibland frågor från nyblivna husägare med renoveringsambitioner. Hur ska jag göra? Vad ska jag börja med? Jag brukar hänvisa till byggnadsantikvarier och andra experter, till exempel på närmaste länsmuseum.

Här följer tio goda råd från byggnadsantikvarie Anders Franzén:

  1. Låt inte huset förfalla.
  2. Använd traditionella material och metoder.
  3. Låt huset vara med och bestämma.
  4. Tänk efter, ta dig tid.
  5. Fråga om råd – på flera ställen.
  6. Planera.
  7. Bevara, återanvänd, spara.
  8. Kräv inte nyskick.
  9. Undersök hur huset såg ut från början.
  10. Dokumentera vad du gör.

Läs mer om varje bud i artikeln ”Tio bud för god byggnadsvård” som publicerats i Byggnadskultur, dels i specialnumret ”Se om ditt hus”, 2006, och dels i nr 01/2004.

Bilden visar ett av Stockholms kulturhus, en stuga på Mäster Pers gränd, Vita bergen. Foto: Stadsholmen


Åtgärder

Information

3 responses

26 02 2012
Marie von Rietberg

Byggnadsvårdsbloggen har varit utmärkt bra. Inte minst inlägget “Är tilläggsisolering en bluff” där de stora problemen med mineralull togs upp.

Att mineralull även kan förorsaka allvarliga hälsoproblem är tyvärr ett mindre känt faktum, men har lett till att mineralull förbjudits i t.ex Tyskland. Det borde snarast förbjudas även i Sverige och snarast tas bort från marknaden, även utan förbud. Byggnadstekniskt är mineralull urdåligt, ur hälsosynpunkt i princip livsfarligt.

27 02 2012
Nettan

Tack Marie!

Är tilläggsisolering en bluff?” är ett pressmeddelande från Svenska byggnadsvårdsföreningen som publicerade i fredags. Jag har inte skrivit om det här på bloggen, däremot har jag länkat till det på Byggnadsvårdsbloggens Twitter-sida och Facebook-sida.

20 03 2013
Tanya

Intressant och välskriven blogg! Tack för tipsen!
%d bloggare gillar detta: