Uppdaterat om fönsterrenovering

7 02 2012

Ett av de mest lästa inläggen på Byggnadsvårdsbloggen handlar om fönster och fönsterrenovering. Där finns nu uppdaterade länkar till faktasidor, webb-tv, artiklar och en bok om gamla fönster.

Stockholms läns museum har gjort ett fint bildspel om fönsterrenovering med allt från att ta bort glaset, rostskyddsbehandla beslag, laga rötskador på fönsterbågen till målning.

Foto: bloggredaktören

Annonser

Åtgärder

Information

5 responses

7 02 2012
Sven Sillén

Vad är värdefullast på en gammal fönsterbåge? Jag anser att det är glaset – om det är munblåst (”handblåst” är ett märkligt begrepp). Därför vänder jag mig mot det slentrianmässiga förfaringssättet att alltid ta ur alla glas vid restaurering. Hur många munblåsta glas har gått förlorade i onödan på grund av regeln att de alltid måste tas ur. Nej, låt glasen sitta – om det inte måste till omfattande trälagningar.
Ett annat slentrianbeteende är att vid impregnering använda s.k. halvolja. Det är förresten ett bra namn. Jag använder helolja, dvs. rå linolja utan farlig terpentin. Varför förgifta oss i onödan? Terpentinet bör tas bort från oljemåleriet. Det är ett 1900-talsfenomen att spä ut färgen med lösningsmedel.
Sven Sillén, fönsterhantverkare sedan 1990

7 02 2012
Nettan

Hej Sven,

Tack för din kommentar och för kloka råd om fönsterrenovering!

12 02 2012
Sven Sillén

Det var så lite.
Men jag tänkte särskilt på detta med terpentinets vara eller icke häromdagen. Jag såg till min sorg att Pontus Tunander redan var död – bara 53 år. Han lärde mig en del om detta och skrev bl.a. boken Målning och träskydd, som innehåller många goda råd kring olje- och temperamålning.

13 02 2012
Nettan

Instämmer, terpentin är jag gärna utan.

Jag har nu lagt till Pontus Tunanders bok i bloggens litteraturlista. Tack för boktipset, Sven!

18 02 2013
Intressant sida

Kul att läsa om fönster i Stockholm
%d bloggare gillar detta: