Andra advent – julklappstips till byggnadsvårdare

4 12 2011

Hårda julklappar som en allmän handbok i byggnadsvård, barnböcker, tidskriftsprenumeration eller dvd passar de flesta.

Byggnadsvårdsböcker

Klassikern Så renoveras torp och gårdar (Ica förlag) av Ove Hidemark m.fl. gavs ut första gången 1973 och har kommit ut i flera upplagor sedan dess. Vårda och renovera trähus (Natur och kultur) av Sören Thurell har också kommit ut i flera upplagor. Ny förra året var Stora boken om byggnadsvård : inspiration, tradition, praktiska råd (Bonnier fakta) av Göran Gudmundsson.

Ett bra tips till alla husägare som vill spara energi utan att förlora själen i äldre hus är den nyutkomna Energiboken : varsam energiförbättring för småhusägare (Byggnadsvårdsföreningen).

Några barnböcker om hus: Att bygga ett hus av Pierre Winters, Tineke Meirink (Turbine 2010), Hanna, Hugo och Huskatten av Jens Ahlbom (Tre trästäder 2008) och Mormor är arkitekt : en bok för barn om arkitektur av Anna Rizzon (Byggförlaget 2004).

Fler boktips får du i Byggnadsvårdsbloggens litteraturlista.

Gård & torp

En prenumeration på Gård & Torp är en julklapp som räcker länge. Tidskriften ger tips och inspiration om inredning och konkreta råd från experter. I Norge heter motsvarigheten till Gård & Torp Gamle hus, hager & interiør.

Se om ditt hus (dvd)

Hela tv-serien Se om ditt hus på dvd passar alla som har ett hus att ta hand om. Du får tips om färg, fönster, tak, golv, konstruktion och mycket mer. Serien producerades av UR och sändes första gången 2005 och går i repris då och då. Läs tidigare inlägg om Se om ditt hus.

Svenska gods och gårdar (dvd)

Gods och Gårdar gjordes mellan åren 1938-1947 och omfattar 51 volymer för hela Sverige. Sedan några år tillbaka finns hela verket på dvd (utgiven av Old Books Digitally Remastered). Här får du information om ägare och dennes familj, gårdshistoria, storlek på fastigheten, samt bild på gården.

Missade du julklappstipsen den Första advent? Fler tips kommer om en vecka…


Åtgärder

Information

2 responses

27 09 2012
Emil

Har även noterat att Gods och gårdar finns att köpa hos scanlibris.com utöver detta h d även andra intressanta byggnadsböcker för oss/ Emil

29 12 2012
silver price

Funderar på du på att renovera ett gammalt hus? Då ska du få ett riktigt bra boktips av mig. För byggnadsvårdsgurun Göran Gudmundssons utmärkta böcker i all ära, men av alla böcker jag har läst om praktisk byggnadsvård för husägare så står en bok i mina ögon i absolut särklass – Så renoveras torp och gårdar – skriven av Ove Hidemark, Elsiabeth Stavenow-Hidemark, Göran Söderström och Axel Unnerbäck.
%d bloggare gillar detta: