4 dec – Fröpåsar

4 12 2010

Julklappstips till byggnadsvårdare och kulturhistoriskt intresserade trädgårdsentusiaster: Beställ fröpåsar av gamla ovanliga köksväxter och andra rara örter från någon av de minde fröhandlarna. Samtidigt gör du en insats för att bevara mångfalden bland våra växtsorter och vårdar trädgårdens kulturarv.

Fröpåsar från Bertil Gustafssons Fröhandel i Gnesta. Foto: Sörmlands museum


Åtgärder

Information

6 responses

4 12 2010
Hans

Citat från http://www.asposverige.se/2010/11/ar-eu-ar-emot-biologisk-mangfald/ EU vill plocka bort den biologiska mångfalden och bara ha frön som är godkända och kontrollerade. Detta leder till att många som odlar från frön som inte är så vanliga och har speciella egenskaper inte kan göra det i framtiden, utan det blir bara fröer som ger plantor som det kanske inte går att ta frön ifrån, då dessa är hybrider.

Gamla arter som kanske har funnits länge på olika platser och har utvecklat sig och klarat sig. De nya arterna kanske inte har dessa egenskaper.
kolla även här: http://svt.se/2.22620/1.2225816/hundratals_froer_kan_forsvinna

4 12 2010
Nettan

Hej Hans,
tack för kommentar och länkar! Jag borde ha länkat till mitt eget inlägg: EU-regler kan hota gamla köksväxter.

5 12 2010
Hans

Hur skulle den vansinne från EU reglar kunna stoppas? För övrigt, har du någon länk till Bertil Gustafssons Fröhandel i Gnesta? Jag hittar dom inte ens på Eniro…?

5 12 2010
Nettan

De finns nog inte kvar. Hittade bild och lite info om dem hos Sörmlands museum (se länk i bildtexten). Där står bland annat:

”Bertil Gustafssons Fröhandel var ett familjeföretag som etablerades på 1870-talet. Det kom att bli Nordens största odlare och försäljare av fröer. Man hade ett stort sortiment som presenterades i en frökatalog första gången 1910. Som mest hade man fyrtio personer anställda. Handeln var stor och tågtransporterna täta.”

Det finns även ett foto från 1950 från fröhandeln.

Kontakta Sörmlands museum om du vill veta mer.

4 01 2012
margareta

Jag har en viss kunskap, eftersom han var min morfar/ Margareta

8 09 2013
Pigge

Han var min Farfar.
Mycket fins kvar eftersom min far tog över verksamheten.
%d bloggare gillar detta: