Årets byggnadsvårdare 2010

21 05 2010

Svenska byggnadsvårdsföreningen har utsett Sten Nilsson, Laholm, och styrelsen för Österängs Ångsåg, Götene, till Årets byggnadsvårdare 2010. Utmärkelsen delas ut idag under föreningens kombinerade årsmöte/vårresa i Stockholm.

sten_nilsson

Juryns motivering i kategorin Hantverk & restaurering lyder:

Sten Nilsson har i hela sitt yrkesliv med stor nyfikenhet och hantverksmässig skicklighet, bevarat, utvecklat och spridit en bred hantverkskunskap inom byggnadsvården – till gagn för vårt svenska kulturarv. Stens klokskap i händerna och oförtröttliga nyfikenhet på äldre hantverksmetoder har inspirerat alla som kommit i hans väg. Otaliga lärlingar, kompanjoner och praktikanter har fått uppleva hantverkets glädje sida vid sida med Sten. Otaliga är också de byggnader som fått nytt liv genom Stens varsamma händer.

osterangs_angsag

Juryns motivering i kategorin Information & kunskapsspridning lyder:

Genom outtröttligt arbete har den ideella föreningen Österängs Ångsåg lyckats rädda, och därmed bevara, Sveriges äldsta ångsåg, Österängs Ångsåg från 1860, en tidsmarkör för Sveriges industriella utveckling. Styrelsen har på ett utmärkt sätt medverkat till kunskapsspridning i byggnadsvård genom sitt samarbete med DaCapo, Mariestads hantverksskola vars studenter aktivt deltar i byggnadsvårdsarbetet.

Byggnadsvårdsbloggen (och Årets byggnadsvårdare 2008) gratulerar!

Annonser

Åtgärder

Information

One response

21 05 2010
Peter Sörensen

En mycket bra val! Stort grattis önskar Peter Sörensen, Årets Byggnadsvårdare 2009.
%d bloggare gillar detta: