Folksams färgtest: 7 av 45 får godkänt

20 05 2010

Endast sju av 45 testade utomhusfärger får godkänt och 21 färger är underkända. Det visar ett nytt färgtest som Folksam presenterar idag.

Forskningsföretaget Swerea IVF har för Folksams räkning utfört testet i två år på fyra olika platser i Sverige. Man har tittat på mögelpåväxt, krackelering, avflagning och angrepp av alger.

De sju bästa färgerna enligt detta test är:

  • Alcro Bestå Täckfärg
  • Beckers Tradition Linoljefärg
  • Cuprinol Träfärg
  • Engwall & Claesson Lasol Fasadmatt 9000
  • Engwall & Claesson Lasol Utv. Linoljefärg
  • Gjöco Herrgård Maximal
  • Jotun Demidekk Optimal

Resultatet av Folksams färgtest visades i SVT:s program Plus idag. Mer information finns på programmets webbplats.

Folksam presenterade ett liknande färgtest 2007. Då bedömdes 15 av 45 utomhusfärger vara acceptabla. Läs om detta färgtest på Byggnadsvårdsbloggen.

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

21 05 2010
Ulf Norrman

Folksam borde ta med fler linoljefärger i sina tester, jag saknar tex. Gysinges som har en stor del av marknaden och Allbäcks som många fönsterhantverkare använder.

25 05 2010
Arja Källbom

Hur kan man testa slamfärger i 45 graders lutning? Då är det inte konstigt att resultaten blir dåliga för denna färgtyp, som erfarenheterna talar för är bland de bästa. Jag är väldigt glad att mitt hus är målat med slamfärg!

6 06 2010
Stefan Hjort

Svar på Arja Källboms fråga.
Alla färger testades både lodrätt mot norr och i 45 graders lutning mot söder. Färgerna av Falu Rödfärgstyp fick sämst resultat då de var placerade i lodrät position. Att man testar färger i 45 graders lutning hänger ihop med att det finns en standard som föreskriver det.
Mvh Stefan Hjort, projektledare för Folksams färgtestet
%d bloggare gillar detta: