Synen på hantverkare i media

20 03 2010

Det finns många kunniga hantverkare som arbetar med traditionella metoder för att rädda vårt bebyggelsearv. Men de syns inte. Istället framställs hantverkare som myglare och fuskare.

Byggnadsvård Qvarnarp reagerar starkt på den generaliserade bilden av hantverkare i media. Hantverkare har nästan blivit ett skällsord, skriver de på sin blogg Det händer hos Byggnadsvård Qvarnarp. Läs deras inlägg och hjälp till att sprida en annan bild av hantverkare.

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

21 03 2010
byggblasket.se

Hej Byggnadsvårdsbloggen!
Jag anser ju att vi själva äger problemet – inte media!
Det finns många hantverkare och byggföretag, och även projektörer – som gjort/gör bort sig på senare år- det är vi själva som skall skapa ett gott rykte och det har vi inte lyckats med rakt igenom. Det är inte media som skapat vår image – det är vi själva (media har bara lyssnat på våra kunder!). Ibland gör media dessutom helt rätt i att rapportera om lurade kunder. Det ingår i deras samhällsansvar!

Men du har rätt i att det finns många bra hantverkare. Många som vill göra ett bra jobb. Kankse har de som sysslar med byggnadsvård och mer utmanande jobb lagt beslag på några av de mest motiverade? Eller så är dessa jobb helt enkelt roligare, mer engagerande och har engagerade beställare? Ja, jag vet inte men det finns säkert många faktorer som bidrar till den motivation som krävs för att vara duktig hantverkare.

Jag är i alla fall glad att höra det funkar bra inom byggnadsvård – det går ju inte att agera slentrianmässigt i sådana projekt!
(det borde det inte få ske i nybyggnadsprojekt heller…!)

MVH Bloggkollegan Byggblasket

PS. Media (inkl TV) visar ju faktiskt ganska ofta hus som blivit riktigt bra, med nytänk, energisnålt etc samt om hantverkare som gör ett bra jobb när de renoverar hus till folk. Det har sänts många sådana TV-program de senaste åren. Jag skulle nog vilja påstå att media/TV – fram till nu – snarare förhärligat byggandet och hantverksdrömmen! Rykten som säger motsatsen är vår egen förtjänst!

Trots allt hantverkande och all inspration i bl a TV har bilden av hantverkare blivit inte mycket bättre under dessa år – tvärtom… Och det kan bero på de många kunder som känt sig blåsta i den senaste byggboomen?! Nya metoder, inhyrd personal, femtielva UE och ingen kommunikation! Det krävs mer än en skicklig hantverkare att axla detta! Men det är hantverket kunderna ser – och inte bakom kulisserna.

21 03 2010
Nettan

Hej Byggblasket,

Tack för din utförliga kommentar!

Vi som bloggar (och i och med det är en del av media) får ta vårt ansvar för hur bilden av hantverkare/byggföretag/projektörer framställs.

Många av de tv-program som har ”förhärligat byggandet och hantverksdrömmen” handlar mer om att snabbt riva ut det gamla, bygga nytt och ”piffa” till ett gammalt hus, än om byggnadsvård.

22 03 2010
Arja

Byggnadsvård qvarnarp säger inte att media har fel, det finns många oseriösa hantverkare. Det skriver vi också på vår blogg.
Vi vänder oss emot att alla hantverkare dras över en kam och ”hantverkare” i princip är ett skällsord idag. När vi skulle anordna en temadag om konsumenttjänstlager, fick vi veta att vare sig Konsumentverket eller konsumentvägledarna kan göra detta för hantverkare. De vänder sig enbart till privatpersoner. Vi tycker att lag och avtal ska vara till för att skydda både hantverkare och kund, något som det inte talas om idag.
%d bloggare gillar detta: