Kirunas stadshus ska rivas

23 10 2009

stadshus1Kirunas stadshus kommer att rivas, istället för att flyttas. Det meddelar Göran Olovsson, LKAB:s chef för stadsomvandlingen och kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) idag, enligt SR P4 Norrbotten. Det blir alldeles för dyrt att flytta hela huset. Kommunen ska nu snabbutreda hur stadshuset ska hanteras innan de skriver avtal med LKAB efter årsskiftet. Ett förslag är att ta vara på all värdefull inredning och bygga upp huset på nytt på en säkrare plats.

Stadshuset är en av flera kulturbyggnader i Kiruna som måste flyttas eller rivas i den kommande stadsomvandlingen. Bland annat Hjalmar Lundbohmsgården och bostadshusen Bläckhornen berörs också.

Se en film från 1963 om Kirunas nya stadshus i SVT öppet arkiv. Huset uppfördes 1959-1962, arkitekt var Artur von Schmalensee. Byggnadsminnesmärkt 2001.

Foto: bloggredaktören


Åtgärder

Information

2 responses

11 04 2011
Abbe

NEJ! Ni får inte riva stadshuset! När jag var 3 år gammal fick jag min första diamant från gruvan i näven av en politiker iförd en rosa kostym. I JUST DET STADSHUSET… Och ni vill riva bort mina minnen! Fy för er… fy…

12 04 2011
Nettan

Hej Abbe,

Tack för din kommentar. Visst är det tråkigt med den planerade rivningen av stadshuset.
%d bloggare gillar detta: