ICOMOS dömer ut Stockholms biblioteksplaner

17 09 2009

stockholms-stadsbibliotek-2003-04-14 FN:s kulturmiljöorgan ICOMOS protesterar mot Stockholm stads planer för Stockholms stadsbibliotek. Det skriver bland andra SvD idag. Gunnar Asplunds välkända byggnad ska få sällskap av en ny biblioteksbyggnad samtidigt som de befintliga annexen rivs. Den nya byggnaden ritas av Heike Hanada, som vann arkitekttävlingen häromåret.

I ett brev till Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) skriver ICOMOS att Stockholm är på väg att förstöra en miljö som är ett viktigt kulturarv för både Sverige och världen. Brevet till Stockholms stad är ett led i en kampanj, en så kallad ”heritage alert”, som ICOMOS har dragit igång. Bakom brevet står också arkitekternas världsorganisation, UAI, och den internationella specialistorganisationen för modernismens kulturarv, Docomomo.

Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) säger att ICOMOS synpunkter inte förändrar något. Det viktiga för henne är att det förslag som vann arkitekttävlingen 2007 blir verklighet. ”Som politiker kan jag inte leka med skattemedel eller med alla de arkitekter som investerade tid och pengar i tävlingen”, säger hon till SvD.

Läs mer om Stadsbiblioteket på Byggnadsvårdsbloggen:

Annonser

Åtgärder

Information

One response

19 09 2009
Bengt Hellborg

Mitt tävlingsförslag 0718+ wonderland tillgodoser ICOMOs antikvariska krav. Se http://www.arkitekt.se/s26002/f3447?skip25556=1100
%d bloggare gillar detta: