Korta nyheter (april del 2)

3 05 2009

Ett urval byggnadsvårdsrelaterade nyheter publicerade under de sista två veckorna i april. Andra aprilnyheter finns i ett tidigare inlägg.

Värmländska punkter när märkesåret firas på Skansen
Värmlänningar håller i en rad programpunkter då Märkesåret 1809 firas på Skansen i Stockholm 3 till 10 maj. Bland annat medverkar Monica Björklund, byggnadsantikvarie på Värmlands Museum, med föredrag.
Källa: Värmlands Folkblad

Stängt Nationalmuseum i sju år orimligt enligt kulturministern
Stäng Nationalmuseum i sju år och renovera för 775 miljoner kronor, föreslår Statens fastighetsverk i en utredning. Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, M, tycker att förslaget är orimligt.
Källa: SvD (se även tidigare inlägg om Nationalmuseums behov av ombyggnad)

Stadshotellet i Enköping rivs
Förslaget om att Stadshotellet i Enköping ska rivas och ersättas med en ny modern byggnad har godkänts av kommunens Miljö- och byggnadsnämnd. Förslaget går nu vidare till kommunstyrelsen; beslut tas av kommunfullmäktige den 16 juni.
Källor: SR P4 Uppland (29/4),  SVT ABC (21/4)

Här ska barnen ta över
Gamla riksarkivet på Riddarholmen, som har stått tomt sedan 1968, ska bli barnkulturcentrum. På de första sex våningarna ska det skapas miljöer där barn och vuxna kan uppleva kultur i olika former. Det blir scener, biosalonger, verkstäder, bibliotek, musikstudio, föreläsningssalar och kafé.
Källa: Mitt i Södermalm (lokaltidning)

Gamla Motala verkstad renoveras
Gamla Motala verkstadsområdet vid Göta kanal ska renoveras och ny verksamhet ska in i lokalerna. Fyra miljoner kronor per år är avsatt till arbetet med utsidan och till det ska kommunen söka olika bidrag. I år bidrar länsstyrelsen med en miljon kronor.
Källa: SR P4 Östergötland

Byggnadsnämnd utan koll på läget
Maria Abrahamssons ledare handlar om familjen Olsson i Borgholm som sedan 40 år har fastnat i kommunens kvarnar. ”Inga stora politiska beslut. Inga kostnader för det allmänna. En dos sunt förnuft och en gnutta inlevelseförmåga är vad som behövs för att Olssons dröm ska gå i uppfyllelse efter ett halvt livs väntan. Från första stund var makarnas plan att den 7.000 kvm stora fastigheten skulle delas. Ja, så att barnen kunde få var sin markbit att bygga sommarhus på. Fritidshuset med tillhörande förrådsbyggnad som ingick när familjen 1970 köpte stället växte man snart ur. Vad som sedan händer är ett skolexempel på hur det kan gå i Kafkaland.”
Källa: SvD Ledare

… ingen koll hos Byggnadsnämnden i Karlskrona heller
”Ärendena bara ligger där utan att någon behandlar dem. Beskrivningen är Justitieombudsman Hans-Gunnar Axbergers. I förra veckan besökte han Miljö- och byggnadsnämnden i Karlskrona. Där väntade 14.000-15.000 ärenden av skiftande ålder och storlek på att bli avgjorda.”
Källa: SvD Ledare

Vattenvägar kan återskapas
Förr i tiden var vattenfallet i Kvarnbyn inte bara en ljudkuliss utan också en energikälla. Nu kan de gamla vattenvägarna vara på väg att restaureras.
Källa: GP

S vill ha rotavdrag för kulturbyggnad
I sin alternativa vårbudget vill socialdemokraterna satsa sammanlagt 500 miljoner kronor på området de närmaste åren. Partiet vill införa ett rotavdrag som även ska gälla kulturbyggnader. Det ska ge jobb och dessutom bevara kulturhistoriska värdefulla byggnader till kommande generationer.
Källa: SvD

Insekter angriper Brahekyrkan
Den flera hundra år gamla Brahekyrkan på Visingsö har åter blivit angripen av insekter och måste än en gång saneras. Länsstyrelsen kräver att de nya insektsangreppen stoppas omedelbart och församlingen har därför fått klartecken för både sanering och till att ytterligare förbättra klimatet i kyrkan.
Källa: SR P4 Jönköping

Rasande vallgrav kostar på
Den medeltida vallgravsmuren vid borgen på Kulla Gunnarstorp rämnar. Slottsägaren söker bidrag från länsstyrelsen till renoveringen men kan knappast räkna med någon ekonomisk hjälp i år.
Källa: Helsingborgs Dagblad

Medeltida verk återfår färgen
Kyrkomålaren Albertus Pictor skulle knappt ha känt igen sin lutspelare i Härkeberga kyrka, som bär en narrdräkt i grönt och svart och har en smutsfläck på kinden. Men nu finns åter möjlighet att se honom ungefär som han bör ha sett ut i mäster Albertus egna ögon. Riksantikvarieämbetet har gjort kemiska analyser av färgpigment vilka har legat till grund för datorrekonstruktioner av motivens ursprungliga färger.
Källa: SvD (se även tidigare inlägg om Albertus Pictor)

Husvagn på turné för byggnadsvård
Vi puffar för att man jobbar med traditionella och miljövänliga material, så både hus och människor mår bra. Det är en bra motvikt till byggmaterialbranschen med dess långa innehållsförteckningar, säger Kjell Taawo, byggnadsantikvarie på Sörmlands Museum. Under våren och sommaren kommer husvagnsutställningen att besöka bland annat Malmköping, Flen, Hälleforsnäs och Näshulta.
Källor: Folket, Eskilstuna-Kuriren (se även tidigare inlägg om byggnadsvård på väg)

Skeppsholmen får nytt körcentrum
Efter många turer är det nu klart vad den runda Skeppsholmskyrkan ska användas till. Den 16-17  maj invigs Eric ­Ericsonhallen – ett nytt körcentrum. Men Nobelmuseet hoppas ännu på en framtida plats i kyrkan.
Källa: SvD

Uroa over steingjerde
Inslag från norsk teve, Nyheiter frå Møre og Romsdal, om stengärdsgårdar. Stefan Haase, byggnadsantikvarie på Gotland, medverkar.
Källa: NRK nett-teve

Kvarnen blir som ny till sommaren
Upprustningen av ­Furusunds kvarn har startat.  Till midsommar ska ­renoveringen av byggnadsminnet från 1700-talet vara klar. Den är av en typ som kallas stubbmölla och var vanlig i Uppland förr i tiden. Upprustningen beräknas kosta cirka 500.000 kronor, häften täcks av bidrag från länsstyrelsen.
Källa: Norrtelje tidning

Aspuddsbadet kan tas över av förening
Det är nu upp till exploateringsnämnden i Stockholms stad att avgöra om Aspuddens badhusförening kan få ta över Aspuddsbadet i södra Stockholm. Det skulle kosta 14 miljoner kronor att rusta upp Aspuddsbadet.
Källa: SR P4 Stockholm (se även tidigare inlägg om Aspuddsbadet)

Kulturmiljöer i länet hotade
Bristen på statligt stöd är idag ett hot mot viktiga kulturmiljöer i Västra Götaland. Länet har inte mer än drygt hälften av de årliga pengar som behövs för de viktigaste projekten. Samtidigt finns stora kulturmiljövärden som i dag är helt oskyddade. Framför allt gäller det bebyggelse från 50-, 60-talen och framåt. Delar av 60-talsbebyggelsen i Frölunda är ett exempel på en arkitektur som borde vara av riksintresse, säger antikvarie Mats Herklint vid kulturmiljöenheten i Göteborg.
Källa: GP

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: