Korta nyheter (april del 1)

16 04 2009

En samling byggnadsvårdsrelaterade nyheter från de två första veckorna i april, och någon från mars som inte kommit med tidigare. Fler aprilnyheter finns i senare inlägg.

Bank tvekar på hotell i Centralposthuset
En av tre banker som ska finansiera hotellprojektet har hoppat av.
Källa: Byggnadsvårdsmagasinet

Linnea ska rädda historiska miljöer
Piteå kommun vill vara ledande i Norrbotten på att rädda kulturhistoriska miljöer. Sedan ett par år finns ett kulturmiljöprogram och Linnea Skog är nyanställd för att syssla med frågan. Förhoppningen är bland annat att rädda fem rivningshotade byggnader.
Källa: Piteå-tidningen

Fyra möjliga köpare till bruket
Pappersbruket i Östanå är till salu. Gammalt möter nytt i den restaurerade lokalen, där man har försökt bevara spåren av den tidigare industriverksamheten så långt som möjligt. Efter konkursen i mars finns nu fyra intresserade köpare.
Källa: Kristianstadbladet

Tivedstorp har fått 30000 kronor från Leader
Husen i Tivedstorp ska renoveras och en byggnadsvårdsplan ska göras med hjälp av 30.000 kronor från Leader Mellansjölandet.
Källa: na.se

Modern teknik bakom äldre skal
Det lilla tegelhuset är ett stycke järnvägshistoria och ett av landets bäst bevarade ställverk, dessutom sannolikt det enda som har kvar sin ursprungliga funktion för att styra trafik, växlar och signaler.
Källa: unt.se

Så renoveras en barockklenod
Den inre renoveringen av Kalmar domkyrka är i full gång. 3.500 kvadratmeter tak och väggar ska lagas och kalkas. Sju lager kalk ska strykas på. I juni ska det arbetet vara klart, byggställningarna ska rivas och det stora arbetet med golvet börjar. Renoveringen pågår mellan 2005 och 2013 och beräknas kosta 70 miljoner kronor.
Källa: Östran

Ny chans för Star-biografen
Den har beskrivits med ord som ”en säkerhetsrisk” och ”livsfarlig” av Björn Berglund, ordförande i miljö- och byggnämnden. Men i framtiden kanske filmer åter visas på biografen Star i Roknäs. Länsmuseet i Norrbotten vill bevara byggnaden och en tänkbar köpare har anmält sig.
Källa: Piteå-tidningen

”Vi ockuperar för att hjälpa bostadslösa”
Lägenheter står outhyrda i Gårda i väntan på ett rivningsbeslut. Samtidigt är bostadsbristen skriande för stora grupper. Vi tänker stanna, säger arbets- och bostadslöse Jan-Erik Andersson, 26, som tillsammans med sina kamrater ockuperat en tom tvåa.
Källa: GT

Spåntaket läcker men pengarna fattas
Fastighetsförvaltningen i Timrå kommun hade hoppats på ett antikvariskt bidrag från länsstyrelsen för att täcka större delen av kostnaden för nytt spåntak på Sädesmagasinet vid Lögdö Bruk. Men de får bara halva summan. Kommunen har inte pengar till den andra halvan, därför blir det inget tak i år.
Källa: st.nu

Frikyrkan Betlehem blir sommarbostad
Kyrkan var i behov av renovering och reparationerna beräknades kosta 400.000 kronor. Därför beslutade styrelsen att kyrkan skulle säljas. Föreningen behövde inte kyrkan längre, men ville att den skulle bevaras för samhällets skull. Nu har en privatperson köpt kyrkan på Blocket för 55.000 kronor och ska använda den som sommarstuga.
Källa: Värmlands Folkblad

Gamla fönster ger nytt jobb
Intresset för hantverk hade han tidigt. Utbildningen i byggnadsvård på högskolan på Gotland satte honom på spåret ordentligt. Sedan några år är Anders Hammarstrand, 30 år, egen företagare i CA Fönsterrenovering.
Källa: ekuriren.se

Föreningar vill att kraftproduktionen utreds vidare
Konsekvenserna av att effektivisera Rundbackens kraftverk är inte tillräckligt utredda. Det anser en mängd föreningar i Ljustorp med omnejd. Antikvarisk expertis bör anlitas för att belysa effekterna på hela kulturmiljön om projektet genomförs, skriver de till kraftbolaget Eon.
Källa: Dagbladet

Hallandsmodell skulle ge praktikplatser
Att införa Hallandsmodellen igen skulle ge 2.000 praktikplatser till arbetslösa byggnadsarbetare runtom i landet, enligt landsantikvarie Christer Gustafsson. Hallandsmodellen pågick mellan åren 1993 och 2006. Närmare 90 byggnader med kulturhistoriskt värde räddades genom att arbetslösa byggnadsarbetare rustade upp dem.
Källa: Hallandsposten

Nytt samarbete mellan hantverkare
Dan och Henrik Holmberg, Snickargården, Johan Nilsson, Målerifirma Arne Nilsson AB och dekorationsmålaren, Birgitta Westholm, bor alla i Storfors-trakten och är yrkesmässigt kända för sina kvalitetsarbeten. Nu tar de ett nytt steg och samarbetar ut mot kund.
Källa: nwt.se

Såpskurade golv moderna igen
Såpskurade golv låter kanske gammaldags och opraktiskt. Men den gamla metoden att såpskura massiva trägolv verkar bli populär igen.
Källa: hd.se

Kyrkors underhåll hotade
Landets stift är oroliga över att inte ha råd att restaurera kyrkorna i framtiden. Nivån på ersättningen riskerar att sänkas, vilket skulle kunna leda till att vissa kyrkor får sämre underhåll.
Källa: SR P4 Östergötland

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: