Korta nyheter (mars del 2)

31 03 2009

En samling byggnadsvårdsrelaterade nyheter publicerade under de två sista veckorna i mars. Se även tidigare korta nyheter från början av mars.

Byggnader på Skogskyrkogården får inte rivas
De tre ekonomibyggnaderna på Skogskyrkogården som kyrkan vill riva kommer att stå kvar. Regeringsrätten beviljade inte prövningstillstånd och därmed står kammarrättens dom fast.
Källa: Arbetarbladet

Låt Gårda bli ett kreativt centrum i framtiden
Diskussionen kring Gårdas utveckling har tyvärr blivit polariserad, menar debattartikelskribenterna. Det är olyckligt eftersom det finns plats för Mässan att växa utan att Gårda och dess fria kulturliv utplånas.
Källa: GP Debatt

Hallarnas hembygdsgård har återfått sin glans
Förfallet smög sig under många år på Hallarnas hembygdsgård vid Boberg, som nu har renoverats från grunden och snart står klar för nyinvigning.
Källa: Hallands Nyheter

Lund får ny stadsantikvarie
Henrik Borg efterträder Björn Magnusson Staaf som stadsantikvarie den 1 april. Tjänsten som stadsantikvarie är av tradition delad mellan Lunds kommun och Kulturen.
Källa: Sydsvenskan

Antik byggnadsvård på modet
I Fäggeby finns sedan 15 år tillbaka en antikhandel som har specialiserat sig på antik byggnadsvård.
Källa: Dalarnas Tidningar Säter

Rådhuset får ny fönsterfärg
Till sommaren ska rådhuset i Västervik ha renoverats utvändigt. Troligen blir det en annan färg på fönstren. Rådhuset, som uppfördes i slutet av 1700-talet, blev byggnadsminne 1974.
Källa: Västerviks-Tidningen

Hagsten predikar husets lov
”Husförhör” med Marie Hagsten, byggnadsantikvarie vid Östergötlands länsmuseum. Hon skriver artikelserien ”K-märkt” om intressanta byggnader i Östergötland.
Källa: Corren.se

Hampa och lera ska ge sundare klimat
Sedan 2006 driver Wolfgang Krause en egen husfabrik där den bärande idén är att erbjuda miljövänliga byggmaterial i prefabricerade hus. På Kalmarsundhus består byggmaterialet av trä, industrihampa-isolering och klimatreglerande lerskivor. Tillverkningen görs i kombination av hantverk och modern fabrikstillverkning.
Källa: Corren.se

De får inte bygga om sina hus
En bostadsrättsförening i Tensta har ansökt om att få renovera det hus som den ägt i årtionden. Kommunen sade ja, men nu har länsstyrelsen satt stopp för planerna.
Källa: SVT ABC

Citybanan kan hota Riddarholmskyrkan
Byggandet av Citybanan kommer att öka behovet av besiktning av kyrkan framöver. Det skriver slottsarkitekt Calle Althoff i sin verksamhetsrapport.
Källa: DN

Höga hus hotar riksintresse
Köpenhamn har nyligen satt stopp för höghus i stadskärnan. I Stockholm går utvecklingen åt andra hållet: politiker efterlyser skyskrapor och arkitekter ritar 30-våningshus. Nu kräver länsstyrelsen att Stockholms stad förklarar hur innerstadens låga silhuett ska värnas framöver.
Källa: SvD

Arkitekts högsta dröm blev sann
Arkitekten Ulf Karmebäck har ritat om och snart även låtit bygga om vattentornet i Ystad. Inflyttning är inte fastställt, men förmodligen blir det i maj. Då blir tornet troligen ett av Sveriges första flerbostadshus med så kallade ägarlägenheter.
Källa: Skånskan.se

Nora vill starta yrkesinriktade utbildningar
Vuxenlärandeenheten i Nora kommun vill starta yrkesvux inom byggnadsvård och vård och omsorg. I april får de besked om ett eventuellt stadsbidrag till satsningen.
Källa: Nerikes Allehanda

Halmstad sköter inte husen
”Ja, tänk som det kan bli, när kommunen inte sköter sina fastigheter som de ska.” Signaturen Byggnadsvårdare kommenterar ledaren den 20/3, Vem vill betala för Sporthallen?.
Källa: Hallandsposten

Ny utställning om klimathotet mot kulturarvet
Historiska museets nya utställning ”Rädda historien!”, som öppnar torsdagen den 26/3, visar hur klimatförändringar och miljöförstöring hotar vårt kulturarv.
Källor: DN + RAÄ

Puts väck för halv miljon
Stiftstyrelsen i Härnösand har beviljat Ljustorps församling ett byggnadsantikvariskt bidrag på 525 000 kronor för att återställa putsen på kyrktornet. Stora bitar av fasadputsen på östra sidan av tornet föll ned för ett par år sedan.
Källa: Sundsvalls Tidning

”Riv i miljonprogrammen för integrationens skull”
Det som inte är värt att bevara i förorterna ska kunna rivas. En upprustning av våra eftersatta förorter måste bli en av de viktigaste framtidssatsningarna under kommande mandatperiod. Upprustningslån ska ge fastighetsägare drivkraft att rusta upp bostäderna och det ska bli lättare att tvångsförvalta hus som fastighetsägare försummat, enligt förslag från Folkpartiets integrationsgrupp. Det skriver Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister och ordförande i integrationsgruppen, tillsammans med partisekreteraren Erik Ullenhag.
Källor: DN Debatt + SVT Kultur&Nöje

Gasklockan blir ny arena för scenkonst
En gammal gasklocka i Värtan blir Stockholms nya kulturscen. Kungliga Operan blir första hyresgäst, därefter kan gasklockan bli scen för dans, nycirkus och internationella gästspel. Ombyggnaden av Gasklocka 1 börjar i år, men arkitekt är ännu inte upphandlad.
Källa: SvD

Husesyn på Kallis
Ett femtiotal personer som är intresserade av att driva Kallbadhuset gick husesyn på Kallis. Den 8 april är sista datum för anbud. Mitten av maj beslutas om entreprenör. Den 3 juli renoveringen klar och den 15 juli kan kallbadhuset öppna.
Källa: Sydsvenskan

Miljoner till kulturmiljövård
Riksantikvarieämbetet har nu fördelat årets anslag för kulturmiljövård. I år får länen dela på 210 miljoner kronor. Nära tio miljoner går till Värmlands län.
Källa: Värmlands Folkblad

Miljoner till kulturmiljön
Länsstyrelsen i Halland har totalt fått 5,1 miljoner kronor till byggnadsvård, fornvård, kulturreservats- och landskapsvård samt informationsinsatser. Utöver de pengarna får länsstyrelsen 3,5 miljoner kronor. Det är medel som det beslutas om i år men som egentligen ingår i nästa års ram.
Källor: Hallands Nyheter + SR P4 Halland + GP

Viktigt att bevara Gårda
Vill vi ha en död stad där nyfunkis och p-hus regerar och där de som bestämmer i stadsbyggnadsfrågor bara är de som är inbjudna till Roger Holtbacks glöggparty? frågar Malin Lernfelt.
Källa: GP Ledare

Klippan – ett förlorat kulturarv
”Visserligen är huvuddelen av den äldre bebyggelsen bevarad, men som så många gånger tidigare har tekniska och ekonomiska överväganden raderat ut sammanhang som är viktiga för att förstå Göteborgs historia. Detta har skett genom att i det kulturhistoriskt värdefulla området pressa in en modern bebyggelse utan större arkitektoniska värden.” Det skriver Allan T Nilson och Ronny Reinholdsson
Källa: GP Debatt

Stort intresse för dag om byggnadsvård
Då Värmlands museum anordnade en byggnadsvårdsdag på lördagen blev det rejält trångt, och mycket talar för att det inte kommer att dröja fyra år till nästa gång.
Källa: Värmlands Folkblad

Chans att göra något bra av Falkenbergs centrum
”Det känns minst sagt märkligt att kommunen låter göra en inventering i syfte att dokumentera och bevara arkitektoniskt och kulturhistoriskt värdefulla byggnader, för att i nästa andetag helt strunta i resultatet.” Det skriver Siv Qvarfordh i en insändare.
Källa: Hallands Nyheter

Prästgård fick fel färg
Den gamla gården från 1700-talet skulle få ny färg. Istället för linoljefärg använde målaren akryloljefärg och nu har färgen börjat flagna och spricka. Husägaren vill nu ha 56.000 kronor i skadestånd av hantverkaren. Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar hantverkaren att ersätta husägaren.
Källa: SR P4 Jönköping

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: