Korta nyheter (mars del 1)

22 03 2009

Ett urval byggnadsvårdsrelaterade nyheter publicerade under de två första veckorna i mars. Läs fler korta nyheter från mars.

Drömbostad för stockkonservativa
Karl-Anton och Maria Hilberer bor i sitt drömhus, timrat av dem själva av delar från två gamla timmerhus som de köpt för 120.000 kronor.
Källa: DI

Med varsam hand i Karlslunds flygel
Intervju med Ann-Louise Alpberg, tapetserare, konstvetare och byggnadsvårdsentusiast, som har sin tapetserarverkstad i herrgårdens norra flygel. Följ hennes arbete på Restaureringsbloggen.
Källa: Nerikes Allehanda

Behåll husets själ
Bevara de gamla fönstren och låt bli kofoten. Det är två tips till den som skaffat ett äldre hus. Tipsen kommer från Anneli Borg, byggnadsantikvarie på Örebro läns museum, och byggnadsvårdaren Håkan Bagger, länsombud för Svenska byggnadsvårdsföreningen.
Källa: Nerikes Allehanda

Banverket vill riva Rävlanda station
Rävlanda station står på Banverkets lista över byggnader som ska rivas eller säljas de närmaste åren. För Rävlanda station anses rivning vara enda alternativet. Sandareds station och banvaktstugan i Hultafors står också på Banverkets lista. När det gäller Hindås station är läget ett annat. Byggnaden är kulturskyddad och riskerar inte rivning oavsett vem som äger den.
Källa: Borås Tidning
Läs mer om Banverkets lista i ett inlägg från maj 2007.

Mariebergs herrgård får nytt liv
Efter att i många år ha stått i stort sett oanvänd ska Mariebergs herrgård nu få nytt liv. Den anrika gamla gården har med varsam hand förvandlats till kontor för Mariebergsskogen AB. Moderna funktioner samsas med ett hus med anor från 1800-talets början.
Källa: Värmlands Folkblad

Gammalt blir som nytt på släktgården
Stock för stock plockade Roland Örn ner det gamla gästgiveriet i Marbäck, vilket tog ett helt år. Nu, fem år senare, står huset på hans släktgård i Dalstorp. Renoveringen av huset sker med varsam hand i gammal stil. Han räknar med att det tar tre år till innan huset är beboeligt, eftersom han gör allt på fritiden.
Källa: Borås Tidning

ROT-avdraget hela listan
Skatteverkets alfabetiska lista över vilka tjänster som omfattas av det nya ROT-avdraget och inte.
Källa: DN

Fritt fram att riva rådhus
Kommunens analys om vad det skulle innebära att behålla rådhuset intakt eller riva och bygga nytt har väckt frågan om byggnadens kulturstatus. Kan rådhuset verkligen rivas? I teorin ja. Byggnaden är varken något byggnadsminne eller K-märkt.
Källa: Kristianstadsbladet

Kommunen vill riva rådhuset
Riv större delen av rådhuskvarteret och bygg nytt för både Kristianstads kommun och Region Skåne. Genom samlokalisering vill politiker få en billigare och effektivare lokallösning.
Källa: Kristianstadsbladet

Brandskadat kulturhus i Skänninge bör bevaras
Hembygdsföreningen vill inget hellre än att se att huset bevaras och renoveras till sitt ursprungliga skick, men föreningen har inga ekonomiska möjligheter till detta.
Källa: Corren.se / Ordet fritt

Renoveringsfeber
Återinförandet av rotavdraget har skapat renoveringshysteri bland landets villaägare. Över 30 procent som tidigare inte hade planer på renovering under 2009 vill nu kakla om badrum eller byta köksluckor.
Källa: DN

Utgallringen har börjat
En byggnadsteknisk inventering föreslår att fyra byggnader på bruksområdet i Gusum bevaras. Om man vill kan ytterligare tre byggnader sparas. Många Gusumsbor är trötta på att se de förfallna och vandaliserade ruinerna mitt i centrum. Andra menar att det finns ett kulturhistoriskt värde i att bevara delar av byggnaderna för kommande generationer.
Källa: Norrköpings Tidningar

Familjen Dávilas hus blev helt livsfarligt
Familjen Dávila flyttade till Västervik, till nytt jobb och till nytt hus. Men husrenoveringen blev en långdragen mardröm. Den elektriker som senare kallades in berättar att arbetet var amatörmässigt utfört. Makarna Dávila har polisanmält företaget Ankarsrums byggnadsvård och företagets hantverkare. I en senare artikel tillbakavisar företaget anklagelserna.
Källa: Västervikstidningen

Ett torg räddat åt vår tid
En historisk betraktelse över Gamla torget i Norrköping. Torgrummet kring monumentet har en bebyggelse från 1820-50-talen. Enligt stadsplanen från 1948 skulle husen vid Gamla Rådstugugatan rivas och ge plats för en stor trafikled. Men en bevarandetrogen byggnadsnämnd satte stopp för det i mitten av 1970-talet. Istället bestämde nämnden att alla  torgbyggnaderna skulle renoveras.
Källa: Folkbladet

Ny plan för museer stoppas
Efter en havererad omorganisation tvingas nu den västsvenska kulturförvaltningen Västarvet sätta ny kurs. En oberoende utredare har utrett lagbrott och meningsskiljaktigheter.
Källa: DN

Svamp angriper likhus
I veckan dömer med stor sannolikhet politikerna i stadsbyggnadsnämnden det k-märkta kapellet vid Roslagstulls sjukhus till rivning. Skönhetsrådet tvivlar på att det förfallna huset är bortom all räddning och vill att fastighetsägaren tvingas sköta om det i stället.
Källa: DN & SVT ABC

Kungälv vann rättstvist om turisthotellet
Kungälvs kommun gjorde inget fel när planarbetet för turisthotellet på Marstrand avbröts. Det fastslår länsrätten i en dom.
Källa: GP

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: