Korta nyheter (februari del 2)

2 03 2009

Ett urval byggnadsvårdsrelaterade nyheter som har publicerats under de två sista veckorna i februari. Se även tidigare februarinyheter.

Tillfälligt grönt ljus för grönt hus
Länsstyrelsen ger Karlstads kommun bakläxa. Kommunen anser att ett ommålat och delvis ombyggt radhus på Stockfallet är ett svartbygge. Länsstyrelsen anser – i huvudsak – motsatsen. Nu har frågan blivit en riksangelägenhet. Sveriges kommuner och landsting (SKL) driver på för att få ett prejudikat eftersom man anser att lagen är oklar.
Källa: nwt.se

Han räddade ett kulturhus
1977 hade rivningsvågen utplånat stora delar av Sölvesborgs äldre bebyggelse. Nu hotades dessutom den sista handelsgården. Företagaren Olle Svenssons miljonsatsning blev räddningen. Järnhandeln var i mycket dåligt skick och de flesta utgick från att den skulle jämnas med marken. Sådan var tidens anda. Därför betraktades nyheten om plåtslagaren som hellre renoverade än rev och byggde nytt som smått sensationell. Jag idiotförklarades, minns han.
Källa: blt.se

Slottets skulpturer måste renoveras för 220 miljoner
Skulpturerna på Slottets fasader vittrar sönder. På vissa ställen är det riktigt illa och om inget görs snart kommer det i framtiden inte att finnas några originalstenarbeten på fasaderna.
Källor: DN och SvD

Kyrkkrogen kan räddas
Kyrkkrogen på Blidö kan komma att räddas. Vi har resonerat om olika möjligheter. Hembygdsföreningen får redogöra för sina tankegångar i skrift till i slutet på mars då vi har nästa möte, säger Kurt Lodenius, kyrkonämndens ordförande i Länna-Blidö-Riala kyrkliga samfällighet.
Källa: Norrtelje tidning

Skänninges äldsta bostadshus rivs?
Ägaren till Skänninges äldsta fastighet på Järntorgsgatan 3 har ansökt om rivningslov efter branden i november. Men länsstyrelsen och länsmuseet motsätter sig en rivning.
Källa: corren.se

Vill diskutera bygglovshantering
Karlstads kommun och länsstyrelsen i Värmlands län har sällan samma syn på hur man ska hantera bygglovsärenden. Något som man på kommunen ser som ett stort problem. Vi måste få vägledning, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Holm (S).
Källa: vf.se

Han gör nytt av gammalt
Byggnadsvård ligger i tiden. För Folke Carlsson i Hanaskog har utvecklingen de senaste åren inneburit ett rejält uppsving. Inte bara länsmuseer utan även privatpersoner vill idag ha hjälp med att plocka fram det äkta och många gånger mest miljövänliga vid renoveringar.
Källa: Norra Skåne

Herrgården möglar
Fastighetsägaren Actas egen genomgång visar att varannan lägenhet i det skamfilade området på Herrgården i Malmö har mögelskador. 87 badrum måste akutrenoveras det kommande året. Kackerlackorna frodas. Renovering är nödvändigt – men om lägenheterna blir otjänliga kan hyresgästerna hamna på gatan. Besiktning av 785 av 86 7lägenheter har gjorts av Ramböll.
Källa: Sydsvenskan.se

Återinvigning av Duvans kapell
Den 15 februari återinvigdes kapellet vid Anundsjö kyrka. Duvans kapell är det nya namnet. Den nu genomförda ombyggnaden är gjord för att öka tillgängligheten. Byggnadsantikvarie har hållit ett vakande öga på arbetet för att kapellet ska behålla sin karaktär.
Källa: Allehanda/Nära

Kyrkan måste ta sitt ansvar för kyrkkrogen
Blidö kyrkas pastorat behöver pengar för  reparation och underhåll av kyrkobyggnaden och man planerar att sälja prästgården i sommar. Man har erbjudit hembygdsföreningen kyrkkrogen samt bidrag på 100.000 kronor till flytt av denna till området vid Oxhalsö. Detta är en dålig lösning. Alternativet att riva den gamla byggnaden är oacceptabelt och möjligheten att sälja fastigheten med kyrkkrogen är inte heller bra. Mycket talar för att kyrkan skall behålla äganderätten och ansvaret. Det skulle också uppskattas mycket om kyrkan ansöker om byggnadsminnesförklaring av kyrkkrogen, skriver Bengt Rinaldo.
Källa: Norrtelje tidning /Debatt

Stadsantikvarie med intresse för både stad och landsbygd
Några frågor till Lena Hector, ny stadsantikvarie i Landskrona, efter Örjan Ekström, som går i pension under våren.
Källa: hd.se

Tio miljoner kronor till länets värdefulla kulturmiljöer
Länsstyrelsen i Örebro län har fått 10,9 miljoner kronor av Riksantikvarieämbetet för arbetet med att vårda och informera om länets kulturmiljöer.
Källa: Läns-Posten

Byta eller bevara fönster?
Hur står sig egentligen fönster från 30-talet mot dagens moderna energisnåla fönster? Jag hävdar bestämt att man inte ska byta sina fönster. Gamla fönster ger så mycket karaktär åt huset, säger Marianne Strandin, byggnadsantikvarie på Skansen.
Källa: Vi i villa

Bo på hospital i sommar
Systrarna Ylva och Kajsa Langeby tog över Dahlströmska gården i Vadstena för att omvandla den till ett gästhem. Efter ett års arbete öppnar man nu i vår. Dahlströmska gårdens mangårdsbyggnad är från 1700-talet. Byggnaderna var i Mariadöttrarnas ägo när de övertogs av Lars och Birgitta Olai, som under en tioårsperiod renoverat dem pietetsfullt.
Källa: corren.se

Rosen’s lada en symbol att bevara
Chefen för Dalarnas Museum Jan Raihle och byggnadsantikvarie Lars Jönses gör tummen ned för pågående planförslag och idéer kring området Rosn’s lada. I stället för att utveckla bygden på kulturmiljöns förutsättningar jämnar man ut Leksands särdrag och tar bort det unika, säger Raihle.
Källa: Dalarnas tidningar

Unika målningar hittade i kyrka
Över 200 år gamla målningar har hittats i samband med renoveringen av kyrkan i Långasjö. Väggmålningarna gjordes när kyrkan byggdes 1794 men de har senare målats över.
Källa: SR P4 Kalmar

Frist för Centralförrådet
Kommunstyrelsen kan inte ta ställning till rivning av Centralförrådet i den Finkeramiska fastigheten förrän länsstyrelsens utredning om byggnadsminne är klar.
Källa: hd.se

Gotlandssten håller inte måttet på slottet
Den gotländska sandstenen som pryder Stockholms slott håller inte måttet, anser Statens fastighetsverk. I mars startar Riksantikvarieämbetet en utredning om vilken sorts sten man ska använda för renoveringen.
Källa: helagotland.se

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: