Korta nyheter (februari del 1)

1 03 2009

Ett urval byggnadsvårdsrelaterade nyheter som har publicerats de två första veckorna i februari. Se även fler februarinyheter.

SFV påbörjar omfattande stadsförnyelsearbete i Klara
Statens fastighetsverk (SFV) presenterar de ombyggnadsplaner som inom en tioårsperiod ska leda till ett nytt liv i Klara. Moderniseringen av flera av de totalt tio regeringskvarteren i centrala Stockholm ska ge Regeringskansliet bättre och effektivare kontorslokaler och leda till trevligare och mer attraktiva citykvarter för såväl stockholmare som besökare.
Källa: SFV pressmeddelande

Villamässan som ligger i tiden
Bland utställarna på villamässan Villamax i Karlstad finns en värmländsk uppfinning, förbränningstoaletten Cinderella (32.000 kr), som gör det lite miljövänligare att utföra sina behov. Något mer sparsamt, men ack så miljövänligt, som blivit allt mer populärt i renoveringstider är byggnadsvård. Föreningen Byggnadsvård Värmland finns med på mässan där de bland annat informerar intresserade och visar hur man renoverar gamla fönster.
Källa: vf.se

Stängningen av Palladium en ren förlustaffär
För ett år sedan stängde biografen Palladium. SF Bio betalar fortfarande hyra för en lokal som inte utnyttjas. Men trots att pengarna rinner iväg ångrar biografkedjan inte beslutet, utan skyller på fastighetsförvaltaren. I dagarna har Länsstyrelsens kulturmiljöenhet beslutat att inte byggnadsminnesförklara biografen, efter en fråga som väcktes hösten 2007.
Källa: gp.se

Tio miljoner kronor till länets värdefulla kulturmiljöer
Länsstyrelsen i Örebro län har fått 10,9 miljoner kronor av Riksantikvarieämbetet för arbetet med att vårda och informera om länets kulturmiljöer.
Källa: Daladirekt.com

Drygt fem miljoner till byggnadsvård
Drygt fem miljoner kronor – så mycket gick till byggnadsvårdsbidrag på Gotland i fjol.
Källa: SR P4 Gotland

239 miljoner kronor till kulturmiljön
Riksantikvarieämbetet har fördelat årets anslag för bidrag till kulturmiljövård. Årets ansökningar till Riksantikvarieämbetet visar på att behovet av medel till kulturmiljövård är stort. Anslaget är i år på 239 miljoner kronor varav 210 miljoner kronor fördelas till länsstyrelserna.
Källa: Riksantikvarieämbetet pressmeddelande

Renovering av brukskontoret kan bli film
Det förfallna brukskontoret i Karlholmsbruk kan bli film. En spekulant på huset har kontaktat ett filmbolag som är intresserat av att följa en eventuell renovering av huset.
Källa: Arbetarbladet

Satsning för att bevara kolonistugor
Länsstyrelsen gör en särskild satsning på byggnadsvård av gamla kolonistugeområden i Stockholmsområdet. En miljon kronor avsätts för att bevara kolonistugor i dess ursprungliga karaktär.
Källa: SR P4 Stockholm

Kulturhistoriska byggnader ska räddas
Fler kulturhistoriska byggnader i länet räddas. Under förra året införde Länsstyrelsen i Örebro ett bidrag för att rädda fastigheter undan förfall och det ekonomiska stödet fortsätter även i år.
Källa: SR P4 Örebro

Rädda kapellet, hussvamp smittar inte
Sjukhuskapellet vid Roslagstull ska rivas med hänvisning till hussvamp, men utredningen är undermålig, skriver Fredrik von Feilitzen. Efter att sjukhuset flyttade 1992 har kapellet låtits förfalla. Skanska har ansökt om planändring hos stadsbyggnadsnämnden för att få riva. Stadsbyggnadskontoret har tillstyrkt eftersom Skanskas motivering är ”hussvamp vilken riskerar att sprida sig till kringliggande byggnader”.
Källa: SvD / Opinion Brännpunkt Även i SVT ABC (11/2)

En fråga om detaljer
Det är detaljerna som gör det. Det är budskapet i utställningen Folkhemsbygge och rekordår som öppnade på Stinsen i Söderköping på lördagen. Bakgrunden till utställningen är en inventering av de byggnader som uppfördes i länet mellan åren 1945 och 1975.
Källor: nt.se + Folkbladet

Nät ska stoppa fallande stenar
Stockholms slottsfasader har de senaste dagarna försetts med nät. Det är en säkring för att inte fler stenar ska falla ned från fasaderna. Den största stenen som ramlade ner på inre borggården var tre kilo tung och det kunde ha fått förödande konsekvenser.
Källa: DN

Mörsilbutik flyttar och byter namn
Efter drygt tre års butiksverksamhet i Mörsil flyttar Staffan af Kleen sin butik till handelshuset i Såå, strax öster om Åre. Samtidigt byter han namn på butiken från Kleens byggnadsvård till Åre byggnadsvård.
Källa: Länstidningen Östersund

Nytt möte om Agnhammars herrgård
Ägarfamiljen till den förfallna herrgården i Grums har haft ett nytt möte med Grums kommun, Värmlands museum och länsstyrelsen. Vid mötet beslutades att länsstyrelsen och Värmlands museum ska undersöka möjligheten att få bidrag till en inventering av herrgården.
Källa: nwt.se

Surströmming kan bli världsarv
FN-organet Unesco har beslutat att traditioner och sedvänjor ska kunna få världsarvsskydd, likväl som byggnader och platser.
Källa: SR P4 Norrbotten

Hon har känsla för det gamla
Intervju med Fredrika Ramsay Nelson på Kullabygdens byggnadsvård.
Källa: hd.se


Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: