Nya och gamla tapeter

29 01 2009

I dag finns det gott om nytillverkade tapeter i traditionella mönster. Det går också att få tag på äldre originaltapeter eller beställa handtryckta tapeter efter ditt eget original.

Flera av tapettillverkarna har kollektioner med äldre mönster i nytryck. Hos Duro heter den Gammalsvenska och Gammalsvenska 2011, hos Boråstapeter Anno 1905 och hos Lim & Handtryck finns kollektionerna Kulturhistorisk bok, Funkis och Röd bok. Även Sandberg har en del äldre tapeter i nytryck.

I Finland hittar du Sandudd med kollektionen Mormors tid och Tapettitalo med kollektioner i olika stilar, från barock till 1980-tal.

De flesta tapettillverkarna har webbutiker där man kan se och beställa tapetprover samt provtapetsera rumsmiljöer. En av dem är Björklund & Wingqvist som säljer tapeter från många nationella och internationella tapettillverkare.

Även det Malmöbaserade företaget Tapetorama har en stor webbutik med nya tapeter från olika tillverkare. De har också ett tapetantikvariat med en stor samling äldre originaltapeter från ca 1890-1980.

Interior 1900 är en annan webbutik med äldre originaltapeter. En nackdel är förstås att det inte finns så många rullar av varje mönster.

Om du redan har en gammal tapet kan du låta tillverka mer av samma mönster hos Birgit Burströms företag, Handtryckta tapeter. Hos Hagelsrums Handtryck kan du beställa handtryckta tapeter med 1800-talsmönster på löpmeter.

Många av de större byggnadsvårdsbutikerna säljer också tapeter som passar i kulturhistoriska miljöer. Fynd kan du också göra på blocket.se.

9789179882549Vill du lära dig mer om tapeter och tapethistoria rekommenderas Tapetboken : papperstapeten i Sverige av Ingela Broström och Elisabet Stavenow-Hidemark (Byggförlaget 2004).

Läs också om svensk tapethistoria i en artikel hos Gård&Torp.

Tapeterna ovan kommer från olika kollektioner hos Lim & Handtryck (LH), Boråstapeter och Duro. Bokomslag från Bokus.

Uppdaterat 120122


Åtgärder

Information

5 responses

4 02 2009
maria

Finska tillverkarna Tapettitalo (http://www.tapettitalo.fi) och Sandudd med kollektionen Mormors tid (http://www.paintpart.se/Sortiment/Mormors/Mormors.htm) finns också att tillgå om man är intresserad av gamla tapeter i nytryck.

4 02 2009
Nettan

Tack för dina utmärkta tips, Maria!

19 04 2010
liselotte karlsson

najs!

8 12 2010
Mats Qwarfordt

Jättebra med Byggnadsvårdsbloggen!

Handtryckta Tapeter på Långholmen, Stockholm.
Rekonstruktion och nytryck av tapeter efter gamla tapetfragment.
Stor kollektion av nyproducerade 1700-, 1800- och 1900-talstapeter, bårder och rullgardiner.
Ett unikt och omfattande lager av originaltapeter och bårder från 1900-talets skiftande stilar.

Förutom rekonstruktion till ett specifikt rum har vi en mycket stor mönsterbank av tapeter från 1700-talet fram till våra dagar som vi nytrycker.

Om originaltapeterna gått förlorade men man vill återställa rummets tidsanda kan vi hjälpa till med detta.

I alla år har vi mottagit donationer av tapetrullar och köpt upp gamla tapetlager. På våra hyllor har vi 1000-tals originaltapetrullar från i stort sett hela 1900-talet som vi säljer.

Är det så att Ni ännu inte har varit och hälsat på oss i vår verkstad i Stockholm vill vi härmed önska Er varmt välkomna att boka in ett besök!

//Mats och Birgit

5 02 2012
Tapetrummet AB

Gamla tapeter – se Tapetrummets urval av gamla, fina traditionella tapeter

Tapetrummet har ett fint urval av gamla traditionella tapetmönster från flera olika leverantörer. På grund av förfrågningar från våra kunder kommer vi inom kort även kunna presentera den fina kollektionen ”Mormors tid” från Sandudd.

Nedan kan Tapetrummet visa de varumärken och kollektioner som vi har valt att klassificera som ”Gamla tapeter”, dvs. med mönster och design av äldre modell.

Alexander Beauchamp; (The Victorian House)
Boråstapeter; (Josef Frank, Karlslund)
Colefax & Fowler; (Marchwood, Ashbury)
Designers Guild; (Rosa Chenesis, Royal Collection)
Duro; (Gammalsvenska)
Lim & Handtryck; (Kulturhistorisk bok, Röd bok)
Sandberg Tyg & Tapet; (Gustav, Raphael m.fl. kollektioner)
Sanderson; (Classic Collection, Vintage)
Sandudd; (Mormors tid – kommer inom kort)
William Morris; (Archive, Compendium II, Volyme V)
Zoffany; (Gustavus)

Välkommen till Tapetrummet
http://www.tapetrummet.se

– den personliga tapetbutiken
%d bloggare gillar detta: