Debattinlägg om sjuka hus

26 11 2008

Journalisten Ritt Goldstein i Falun skriver på Aftonbladet Debatt om mögel, fuskbyggen och sjuka hus, ”Mögelsjuk – för livet?”.

En ny studie vid Umeå universitet visar att 45 procent av de som har drabbats av sjuka hus inte har kunnat återgå till jobbet. De är sjukskrivna eller sjukpensionerade. Goldstein tar även upp melaminskandalen i Kina som har dödat fyra barn och skadat en stor mängd barn. Både i Sverige och i Kina har ansvariga nonchalerat lagar vid husbyggen respektive mjölkpulvertillverkning, vilket har lett till ohälsa hos många.

”Trots att lag finns för att garantera att husen vi bor i är säkra, är det en ”offentlig hemlighet” att lagstiftningen rutinmässigt ignoreras. Är det inte dags att vi äntligen säger ifrån om de sjuka husen och ställer de ansvariga till svars?” Det skriver Ritt Goldstein i sin debattartikel.

Byggnadsvårdsbloggen har tidigare publicerat en annan debattartikel av Ritt Goldstein i samma ämne.

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

29 11 2008
Jan Lindholm

Snart kommer en doktorsavhandling att presenteras i Lund som förklarar en del av varför vi haft så svårt att förklara kopplingen mellan sjuka hus och hälsopåverkan. Förhoppningsvis leder rapporten från Umeå och avhandlingen i Lund till att regeringen äntligen tar tag i denna skandal.

1 12 2008
Nettan

Tack för din kommentar, Jan!

Förmodar att det är Erica Blooms doktorsavhandling du menar? Ekot och Vetenskapsradion tar upp den idag.

13 01 2010
Antonie Frank

Ja, detta är en av vårt samhälle största skandal. Miljöförvaltningar håller fastighetsägarna bakom ryggen när det gäller ohälsa i bostäder av kemikalier och eller mögel. Tjänstemän på förvaltningar agerar som målvakter, handlingar kommer aldrig fram till ledamöter och eller övervägande partiskt skrivna. Ett handläggande som stinker korruption! Det märkliga är att politiker talar om ohälsa om stadens uteluft bla. Hornsgatan. Men tydligen så finns det inget som heter ohälsa av förorenad luft inomhus.(Trots i en undersökning är 40% påverkad av sit boende) Familjer och barn sitter i bostäder och andas in kemikalier och mögel med 90 l/min. Astma o allergier ökar lavinartat. Cancer ökar likaså och vi vet betydelsen av kemikaliepåverkan. Vem betalar i andra änden pga.av dåligt hälsoskydd som knappast kan sägas fungera. Staden är fullt av ansvarslösa politiker som borde ta sitt uppdrag på allvar och kolla kritiskt de handlingar som delges, sätta sig in i de frågor som är avgörande för människors hälsa.
Trots listad av kemikaliebanken som ett miljögift anser Miljö och Hälsoskyddsnämnden i Stockholm (med ett undantag) Butanol som ofarlig när den uppmäts i vårt boende. Fastighetsbolaget anser att det är acceptabelt med en bostad med uppmätt 10 ggr högre värden av Formaldehy än gränsvärdet. Det är alltså helt okey att vi dagligen serveras en kraftig cocktail av kemikalier i våra bostäder. Man kan bara ställa sig frågan? När blev dessa ämnen helt ofarlig för mänskligheten? När skall regeringen ta tag i denna mörklagda skandal?
Antonie Frank/Filmare/
%d bloggare gillar detta: