Radiotips om återställarna

1 09 2008

Sveriges radios program Tendens i P1 handlar imorgon om återställarna. De som vill återställa sina gamla, ombyggda hus till ursprungligt skick.

Reportaget heter ”Miljö mot kultur – Återställarna” och sänds tisdag kl 11.03, med repris samma dag kl 20.03 och dagen efter kl 23.30. Om du missar programmet finns det tillgängligt i 30-dagarsarkivet på programmets hemsida.

Tillägg
Samma dag diskuterade Owe Ronström och Göran Gudmundsson byggnadsvård, ”torp-makeover” och kulturarv i ett annat radioprogram, Nya vågen i P1. Lyssna på programmet här (finns tillgängligt i 30 dagar).

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

1 09 2008
aliba

Tackar för det tipset, inte ofta man använder den kanalen;)

5 09 2008
Svenolov Lindgren

I oljekrisens spår drog på 1970-talet energisparandet genom Sverige. Hus skulle byggas om för att spara energi. Gamla hus förvandlades till oigenkännlighet bakom tjocka tilläggsisoleringar och nya fönster. Kulturvärden kom att ställas mot miljöhänsyn och tidens mode.

Nyblivna ägare till gamla hus som blivit ombyggda på 1970-talet önskar allt oftare att få hjälp med att återställa husen till ursprungligt skick.

För byggvaruhandeln har en omfattande marknad öppnat sig när gammalt byts mot ännu äldre. Det finns också ett ökat intresse för byggnadskultur och en ökad efterfrågan på kunskap om byggnader.

Vad är det de söker bakom sina bortrivna plastmattor och plåtpaneler?

Kan det vara ett försök att stoppa tiden och upptäcka sin egen plats i historien. Nutidsmänniskan rusar så fort att hon inte riktigt har tid att kunna uppfatta att hon är en del av en större rymd och därför söker sig också till tidigare epoker för att kunna få en koppling till bygdens tidigare historia och engagera sig i bygdens kultur.

Camilla bor i ett hus som är byggt 1920 och som familjen tycker mycket om. Det är inrett i den härliga, lantliga och romantiska stilen. Det är visserligen inte alls lätt att tvätta sig, men charmigt är det med en kall och en varm vattenkran, tycker Camilla.

Annars finns det ju en tidsenlig, klassisk gårdspump som har tillverkats i en obruten tradition sedan 1917 och var en av de allra första produkterna vid Lundgrens gjuteri i Halmstad.

Många har minnen av en sådan pump: vårens första, efterlängtade besök hemma hos mormor, den där sommaren då det var så otroligt vackert väder, den regniga och blåsiga hösten eller kanske en iskall vinter då vägen till brunnen kändes milslång.

Eller varför inte uppgradera den lantliga och romantiska stilen med en miljövänlig, energi- och vattenbesparande ettgreppsblandare med mjukstängningsteknik?

– Får miljön plats i den linoljedoftande drömmen om igår?

Nu drygt 30 år senare är det dags igen. I miljödebattens kölvatten skall svenska fastighetsägare redovisa i en energideklaration vad de kan göra med sina hus för att spara energi. För byggvaruföretagen öppnar sig ännu en ny marknad när gammalt skall bytas mot nytt.
%d bloggare gillar detta: