Korta nyheter (juni)

11 06 2008

Här följer en samling byggnadsvårdsrelaterade nyheter från hela landet publicerade i början på juni.

K-märkt hus flyttas inte – bättre bygga nytt
Rönngrens gamla Norrbottensgård från 1901 kommer inte som planerat att flyttas till granntomten intill Telemäklarna i Piteå. Istället bygger man upp en identisk kopia där, det blir billigare än renovering och flytt. Men den gamla k-märkta originalfastigheten kommer att leva vidare. Byggnadsnämndens ordförande, Björn Berglund, har en idé om att ställa huset till förfogande för byggprogrammet på Strömbackaskolan som ett renoveringsobjekt.
Källa: Piteå-Tidningen

Fyra jobb hotas på museet
Mellan två och fyra personer kommer att säga upp när länsmuseet i Kalmar måste spara. Länsmuseets chef, Maria Malmlöf, har haft en personalinformation där hon berättade hur museet ska omorganiseras för att klara ekonomin. MBL-förhandlingar om omorganisationen väntar.
Källa: Östran (se även Stålbad väntar museet från samma källa).

De vill riva hans barndomshem
I höst ska Roland Persgårdens barndomshem och ett gammalt kulturarv jämnas med marken. Den röda lilla stugan med tillhörande vedbod och matkällare som ligger intill Brämhults kyrkogård har hängt med i 140 år. Men nu har kyrkan sagt upp arrendet och beslutat sig för att bygga ut kyrkogården. Då försvinner inte bara husen utan också en unik trädgård med dess flora som härstammar från 1700-talet. Roland Persgården hoppas nu att länsstyrelsen vill komma ut och titta på gården och kanske kulturmärka huset.
Källa: Borås tidning

Nordiska museet har tagit tillbaka erbjudandet
Hoppet lever fortfarande för Kulturarvet i Falun. Men Nordiska Museet är inte villigt att skjuta upp nedläggningen några månader för att en ny ägargrupp ska kunna bildas.
Källa: Dalademokraten

Nej till rivning av Neikters magasin
Kalmar läns museum och Länsstyrelsen motsätter sig en rivning av järnvägsmagasinet, kallat Neikters magasin. Teknik- och fritidsnämnden har föreslagit kommunfullmäktige att fatta beslut om att riva byggnaden. Byggnaden är i dåligt skick och det är inte meningsfullt att göra satsningar på upprustning om huset inte fylls med verksamhet. Nu förordar antikvarien Liselotte Jumme på Kalmar läns museum att byggnaden bevaras. Magasinet, uppfört 1902, är en av få byggnader kring Emmabodas stationsområde som är riktigt välbevarad. Det har en intressant historia som är starkt sammankopplad med Emmabodas framväxt som järnvägsknut.
Källa: Barometern

Vikingastad byggs upp för nyfikna turister
Turistströmmen ökade när Birka på Björkö i Mälaren utsågs till världsarv 1993, men intresset falnade eftersom det inte fanns så mycket att se. Nu rekonstrueras byggnaderna den vikingatida handelsplatsen av studenter vid Högskolan på Gotlands kurs, Historiska byggtekniker – vikingatida byggnader.
Källa: Svenska Dagbladet

Rådhuset brann
Rådhuset i Stockholm började tidigt under torsdagsmorgonen att brinna. Brandmän från fyra stationer bekämpade elden och vid 7-tiden på morgonen var branden släckt.
Källa: Expressen

”Höga kulturhistoriska värden är förstörda”
Rådhusbranden har förstört flera föremål av stort kulturhistoriskt värde, säger Britta Roos, antikvarie på Stockholms länsstyrelse. Men det kunde ha blivit ännu värre.
Källa: DN

It-kyrkor
Turistbyråer i Småland vill locka fler besökare till Njudungsbygdens stenkyrkor med hjälp av guidning via mobilen eller nätet. Njudungsbygden, över Sävsjö och Vetlanda kommuner, har nio medeltida kyrkor som är Smålands äldsta bevarade stenkyrkor. Målet med det EU-finansierade projektet är att göra kulturarvet mer tillgängligt för besökare.
Källa: Göteborgs-Posten

Söderbärketös tar sig an Sommartorpet
Årets ”Sommartorp” i TV är litet annorlunda. Det är inte bara att sätta igång att måla och tapetsera om inomhus, utan huset behöver mycket mer omvårdnad. Det är väl därför som jag kommit in i bilden, säger Linda Lindblad, byggnadsantikvarie och bygghantverkare.
Källa: Dalabygden

Antikvarisk ersättning nödvändig
Den kyrkoantikvariska ersättningen har varit avgörande för att nödvändig vård och underhåll ska komma till stånd. Det konstaterar Riksantikvarieämbetet i en rapport till regeringen. Ämbetet har analyserat effekterna av den kyrkoantikvariska ersättningen 2002-2008. Vid årets slut kommer cirka 90 procent av kyrkorna att ha en vård- och underhållsplan, vilket tidigare har saknats för kyrkorna.
Källa: Kyrkans tidning

”Jag är mest nöjd med tornet”
Familjen Hjelm i Falun har renoverat sitt sekelskifteshus med omsorg om både familjeliv och kulturarv. Huset var en orgie i åttiotalstapeter och sänkta tak då de köpte det 2003. Det säregna tornrummet var oisolerat och stod tomt och kallt.
Källa: Aftonbladet

Motala Verkstad ska rustas för tolv miljoner
Kulturarvet Motala Verkstad ska rustas, men bara för att förhindra ytterligare förfall. Det är en del i Nystart Motalas budgetförslag.
Källa: Motala & Vadstena tidning

Heidi är en historisk byggare
Intervju med blivande länsantikvarie Heidi Vassi som fyller 40 år.
Källa: Smålandsposten

Vackert och välbevarat tingshus
Tingshuset i Ishult är det näst äldsta av Oskarshamns kommuns fyra byggnadsminnen. Artikeln inleder en serie om kommunens byggnadsminnen.
Källa: Nyheterna

Kyrkogårdens kulturarv förs vidare
Intervju med Alnarpsstudenterna Susanne Risberg Jönsson och Ulrika Schlyter som har fördjupat sig i kyrkogårdsmiljöer.
Källa: Sydsvenskan

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: