Korta nyheter (mars-april)

13 04 2008

Ett urval byggnadsvårdsrelaterade nyheter publicerade i början av april samt några från mars som inte kommit med tidigare.

Paviljong prisad
Lennart Magnusson, arkitekten bakom den moderna Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs, har fått Byggnadsvårdsdiplom av Bevara Vimmerby. I föreningens motivering tar man fasta på hur den nya byggnaden, med sin moderna stil, kompletterar och passar in i den befintliga miljön.
Källa: Vimmerby Tidning och Kinda-Posten

Adjunkten som blev timmerman
Lennart Stahre var tidigare lärare i matte och fysik, men sadlade om i 60-årsåldern och satsade på timmermansutbildning i Järvsö, anordnad av Högskolan på Gotland. Efter avslutad utbildning har han haft jobb hela tiden och har inte ångrat sitt beslut.
Källa: Arbetarbladet

Regeringen satsar på kulturforskning
Forskningen inom kulturområdet är för utspridd och har för små resurser. Det vill den pågående kulturutredningen ändra på och satsar därför 150 miljoner kronor som en ny nämnd ska få fördela. Idag är ansvaret för kulturforskning utspritt på Riksarkivet, Statens kulturråd, Riksmuseet, Riksantikvarieämbetet och Vetenskapsrådet för konstnärlig forskning.
Källa: TT Spektra

Länsantikvarien mycket kritisk mot hotellbygget
Länsantikvarie Leifh Stenholm på länsstyrelsen sågar hotellbygget på Gasverkstomten. Från kulturmiljövårdens sida är jag mycket kritisk mot bygget, säger han. I ett särskilt yttrande efterlyser han en betydligt högre arkitektonisk ambition hos NCC. Men länsstyrelsens rättssekretariat är inte lika kritiska mot hotellbygget. Länsstyrelsen avstyrker en överklagan som inkommit på NCC:s bygglov på Gasverkstomten. Länsstyrelsen avslår även yrkandet om inhibition.
Källa: Sydöstran

Diplom för välrenoverat hus på Väster
Den ockermålade villan på Vikingagatan 9 i Växjö har fått diplom för god byggnadsvård. Villan ägs av Gunnar Håkansson i Lund och han har tillsammans med hyresgästerna Mikael och Malin Fernholm återställt exteriören så nära originalet som möjligt. Huset är ritat av arkitekten Adolf Wiman och uppfört 1920.
Källa: Smålandsposten

Första steget är taget för att skydda Magasinet
Magasinet i Svalöv är så pass intressant ur ett kulturhistoriskt perspektiv att länsstyrelsen har beställt en utredning av Regionmuseet i Skåne. Utredningen ligger till grund för beslut om Magasinet ska förklaras som byggnadsminne eller inte.
Källa: Skånska Dagbladet

Klassiska neonskylten upp på Stripa Gruva igen
Räddningen av Stripa gruva utanför Lindesberg får nu synliga resultat då den gamla neonskylten i renoverat skick åter finns på sin plats på gruvlavens tak. Renoveringen av skylten är en del i ett omfattande restaureringsprogram som påbörjats vid Stripa gruva. Närmast på tur att åtgärdas står nu den s k sligutlastningen och själva gruvlaven som har allvarliga betongskador. Restaureringsarbetena i Stripa innebär särskilda utmaningar eftersom erfarenhet och kunskap saknas om hur man på ett antikvariskt sätt tar hand om halvgammal betong i dåligt skick.
Källa: Länsstyrelsen Örebro län

Bristande övervakning av kulturmiljön
Det saknas en systematisk övervakning av tillståndet i kulturmiljön i Sverige. Med en strategisk kulturmiljöövervakning kan hot och effekter på kulturmiljön bedömas och åtgärdas i tid. Det anser Riksantikvarieämbetet, som på uppdrag av regeringen har lämnat ett förslag på hur kulturmiljöövervakning kan byggas upp och bedrivas. Hela rapporten finns på Riksantikvarieämbetets hemsida.
Källa: Riksantikvarieämbetet

De vill rädda Tobaksladans historia
Nu ska historien skrivas om Tobaksladan i Dösjebro. Berättelser om tobaksodlingen och fermenteringen i Dösjebro och berättelser från sömmerskorna som jobbade i ladan på 50-talet ska samlas in och dokumenteras av etnologen Niklas Ingmarsson på Kulturen i Lund. Fastighetsägaren lämnar inom kort in en rivningsansökan. Det är också han som bekostar dokumentationen. Byggnadsantikvarien Henrik Borg tycker att det är tråkigt att byggnaden ska rivas. På många andra ställen bevarar man gamla industribyggnader. Man borde kunna bygga om det här till radhus. Det hade passat bra. Byggnaden är så smal och lång, säger han till tidningen.
Källa: Sydsvenskan

Utbildning i Partille satsar på byggvård
I höst börjar en tvåårig KY-utbildning inom byggnads- och industriminnesvård på Vuxenutbildningen i Partille. Byggvårdstekniker är ett framtidsjobb, menar man på Vuxenutbildningen.
Källa: SR P4 Göteborg

Säg nej till rivningen av rosteriet
Är det inte dags att vi gör någonting gemensamt för att rädda en större del av vårt gemensamma kulturarv och industrihistoriska arv här i Uppsala? Det skriver Lars-Johan P Schedin, lokalhistoriker och taxichaufför, i en insändare om tegelbyggnaden vid kaffe­rosteriet från 1914. Den är ritad av arkitekten Viktor Holmgren och har neonskylten med Tant Linda, Flickan med koppen, på fasaden. Byggnaden är ett landmärke som inte får försvinna. Den skulle kunna fylla en mycket betydelsefull funktion som industrihistoriskt museum över en numera svunnen epok i Uppsalas historia. Det rivningsraseri som pågår i Uppsala stad måste stoppas! Skriv protestlistor och lämna in till kommunledningen, uppmanar skribenten.
Källa: Upsala nya tidning

Sandvik river och bygger
Flera gamla anrika byggnader i centrala Sandviken får stryka på foten när Sandviks senaste byggplaner snart sätts i verket. Det handlar om Sjukstugan, Villa Vibo och Bruksgården som alla står inför antingen rivning eller ombyggnationer.
Källa: SR P4 Gävleborg

Snäll färg hos Ovolin
Ovolins Färgverkstad i Degerfors belönas med en Svanenmärkning. Möbeltillverkaren Norrgavel har fått sina möbler Svanenmärkta, och det påverkar även Ovolin eftersom Norrgavel använder Ovolins äggoljetempera. Svanenmärkta färger får inte innehålla höga halter av hälso- och miljöfarliga lösningsmedel. Äggoljetemperan är miljövänlig eftersom ingredienserna linolja, ägg och vatten är förnyelsebara resurser. Trots att Svanen innebär bra reklam planerar inte Ovolin att själva ansöka om märket. Ingenting är gratis. Svanen finansieras genom royalties, de tar en avgift för varje såld Svanenprodukt, säger Leif Eriksson på Ovolin till tidningen.
Källa: Nya Wermlands-Tidningen

Skarhults slott ska fräschas upp
Skarhults slott och mejeriet i närheten behöver renoveras. Länsstyrelsen bidrar med pengar för undersöka med vilka metoder och material som taket till det gamla mejeriet och en 1800-talsvåning ska kunna bevaras. Eftersom godset en bit utanför Eslöv är byggnadsminnesmärkt kan inte renoveringen ske hur som helst. Ägaren kan senare få bidrag till själva renoveringen.
Källa: Skånska Dagbladet

Annonser

Åtgärder

Information

One response

14 04 2008
Martin

Hej!

Rolig läsning måste jag säga!

Ha det bra!
%d bloggare gillar detta: