Förstudie om Nationalmuseums byggnad

10 04 2008

Statens fastighetsverk (SFV) ska utreda förutsättningarna för renovering och ombyggnad av Nationalmuseums byggnad. Det beslutade regeringen den 3 april. Förstudien ska presenteras senast den 30 april 2009.

Nationalmuseet på Blasieholmen i Stockholm har många problem. Byggnaden har ett gammalt elsystem, risk för brand, problem med ventilationen, flagnande puts och byggsten som löser upp sig. Museichefen Solfrid Söderlind säger till SvD att byggnaden inte går att lappa och laga längre. Just nu är den inte lämplig varken för konst eller människor. Det har inte gjorts någon större renovering på 150 år, men en om- och tillbyggnad gjordes på 60-­talet. Norra ljusgården gjordes om till kafé och restaurang, som invigdes 1997.

FAKTA
Nationalmuseums byggnad uppfördes 1846-66, och invigdes 1866. Arkitekt var F. A. Stüler, inredningar av F. W. Scholander. Den monumentala trapphallen har fresker av Carl Larsson: ”Midvinterblot” och ”Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523”. Museibyggnaden har karaktären av ett italienskt renässanspalats. Arkitekturen är i florentinsk och venetiansk renässansstil, och speglar sig i vattnet mittemot Stockholms slott. Fasaden i kalksten från Borghamn, sockel i granit från Stockholm. Invändigt har man använt kolmårdsmarmor och italiensk marmor. En tredjedel av byggnadens 12.000 kvm utgörs av utställningslokaler.

Källor: SFV pressmeddelande, SvD (1/4), Wikipedia

Foto: Jonas Bergsten (från Wikipedia)


Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: