Korta nyheter (mars del 2)

1 04 2008

Ett urval byggnadsvårdsrelaterade nyheter publicerade under de senaste veckorna.

Betonghus i Hjällbo ska skyddas
Länsstyrelsen vill att femton flerbostadshus vid Sandspåret i Hjällbo, som uppfördes 1968-1971, ska skyddas av byggnadsminnesmärkning. Området består av punkthus, lamellhus och skivhus av prefabricerade betongelement. Plåtinklädda snäckformade rundlar i olika färger fungerar som hisstrummor och ger en speciell karaktär åt de platta taken. Fastighetsägaren Hjällbobostaden anser att skyddsmärkningen riskerar att begränsa deras möjligheter att utveckla Hjällbo i sin helhet.
Källa: GP

Klartecken i Paris för världsarvsansökan
Världsarvscentret i Paris har meddelat Riksantikvarieämbetet att ansökan om att förklara Hälsingegårdarna som världsarv nu är komplett och godkänd för behandling. Nu ska UNESCO göra en värdering och bedömning av Hälsingegårdarnas kulturvärde. Detta arbete görs av expertorganet ICOMOS. Beslut om Hälsingegårdarna blir Sveriges nästa världsarv kommer att fattas av UNESCO:s världsarvskommitté tidigast sommaren 2009.
Källa: Länsstyrelsen Gävleborg (Se även tidigare inlägg om världsarvsansökan.)

Det gamla bränneriet i Ynglingarum blev ett sagoslott
Det stora huset och fd bränneriet i Ynglingarum har genomgått en otrolig förvandling. Sedan 2002 har Thord och Lena Andersson rivit, snickrat, murat, slipat och släpat. Det gamla bränneriet med ca 1000 kvm boyta har vattenburen golvvärme. Värmesystemets hjärta är en stor vedpanna med en ackumulatortank på sex kubikmeter. Eldstaden rymmer en kubikmeter ved åt gången och normalt räcker det att elda en gång i veckan. Huset är enormt välisolerat med halvmetertjocka väggar.
Källa: Sydsvenskan

Grundsunda kyrkogård får en ”makeover”
Grundsunda församling kommer under sommaren att totalrenovera den kulturhistoriskt angelägna kyrkogården. Det är dess äldre del, S:t Petrus kyrkogård som består av grusgravplatser, som ska renoveras. Det finns nästan inga grusgravplatser kvar längre. Det ger kyrkogården sin unika karaktär och skapar en speciell känsla, säger Sten Bylin, kyrkoherde i Grundsunda församling, till tidningen.
Källa: Allehanda.se

Inredaren och praktikanten leder Sommartorpet 08
Årets säsong av Sommartorpet i SVT får två nya programledare: inredaren Isabelle Halling från Äntligen hemma (TV4) och dekoratören Stefan Larsson, som var praktikant på Sommartorpet förra säsongen. Enligt SvD är årets sommartorp en gård i Dalarna. Sommartorpet startar måndag 9 juni kl 20.00 i SVT1 och sänds under tio veckor.
Källa: Svt.se

Aspuddsbadet får stöd av socialdemokrater
Socialdemokraterna i Hägersten-Liljeholmen stödjer den aktionsgrupp som bildats för att rädda Aspuddsbadet undan nedläggning i december 2008. Idrottsnämnden fattade stängningsbeslutet våren 2007. Endast vänsterpartiet reserverades sig mot beslutet då.
Källa: DN (Se även tidigare inlägg med upprop från aktionsgruppen.)

Gamla byggnader i Höör ska bevaras i högre grad
Kommunens hus och landskap ska ses över ur kultursynpunkt för första gången på över 20 år. Höör ska inte bli som Malmö. En stad som river och river och sedan bygger och bygger, säger Eddie Lambrén (s), andre vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden till tidningen. Senast 2010 ska kulturhistoriskt värdefulla hus och områden vara identifierade enligt de nationella mål som finns på området. Senast det skedde en inventering var 1985 och bevaringsplanen har blivit inaktuell och behöver förnyas. Till exempel saknas all bebyggelse efter 1950 i den gamla planen.
Källa: Skånska dagbladet

Styrelse vill skydda Eslöv före 40-talet
Länsstyrelsen i Skåne och Eslöv kommun har träffats för att diskutera vilka delar av Eslöv som har riksintresse. I diskussionerna utgår man från en karta från 40-talet. Om gränserna accepteras ska kommunen redovisa hur riksintresset ska tillgodoses inom området. Medan diskussionerna pågår fortsätter överprövningen av alla bygglov, rivningslov, marklov och förhandsbesked. Varje vecka granskar berörda tjänstemän ärenden i Eslöv. Med postgången försenas ärendena 1,5-2 veckor. Länsstyrelsen anser att kommunen inte tillräckligt beaktar riksintresset för kulturmiljön i Eslöv. Därför har länsstyrelsen tagit det mycket ovanliga beslutet att överpröva alla bygglov och rivningslov i en stor del av Eslöv.
Källa: Skånska dagblad (Se även tidigare inlägg om beslutet.)

K-märkt bankhall blir skolmatsal
Gymnasiefriskolan Thorén Business Schools elever ska få äta cateringmat från lokala krögare i gamla riksbankshusets bankhall. Fastighetsägaren Norrvidden har ansökt om bygglov för att bygga om bankhallen till skolmatsal. Lokalen skyddas av byggnadsminneslagen, men någon kontakt med länsstyrelsen har fastighetsägaren ännu inte tagit. Enligt länsstyrelsens bebyggelseantikvarie Torbjörn Svaan är exteriören, foajén och före detta bankhallen på bottenvåningen i riksbankshuset skyddade i lagen.
Källa: Sundsvalls tidning

Hemliga rum 2008
Den 24 maj öppnar Statens fastighetsverk dörren till ett antal okända och hemliga rum i hus som de förvaltar. Det blir både visningar och aktiviteter i bland annat Granuddens skvaltkvarn i Jokkmokk, Cellfängelset i Umeå, Skeppsholmskyrkan i Stockholm, Pater Noster på Hamneskär och citadellet och ön Gråen i Landskrona.
Källa: Pressmeddelande, SFV

hemligarum_3_200.jpg

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: