Rädda Aspuddsbadet

15 03 2008

Här följer ett upprop för Aspuddens gamla badhus i södra Stockholm. Kampanjen startar idag, bland annat med röda lakan. Mer information och protestlista finns på kampanjens webbplats.

flyer2.jpg

Badhuset i Aspudden ska rivas. I januari 2009 kommer grävskoporna, och en av Stockholms äldsta och mest unika badmiljöer försvinner.

Badet byggdes 1919 och är i stort behov av upprustning. Men politikerna i Idrottsnämnden i Stockholm vill inte satsa på en renovering utan i stället låta badet gå i graven.

Vi som kämpar för att badet ska vara kvar tycker att detta är djupt olyckligt, och vill att politikerna nu tar upp en diskussion med Aspuddens Badhusförening kring hur badhuset ska kunna överleva.

Aspuddsbadet är ett av Stockholms mest särpräglade badhus och enligt Stadsmuseets klassificering ”särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”. Ändå skall det alltså rivas.

Fram till i mitten av 1980-talet drevs badhuset av Stockholms stad. När staden då ville lägga ned badhuset bildades Aspuddens Badhusförening som sedan dess har ansvarat för den dagliga driften, samtidigt som själva badhuset ägts av staden.

Badet har i dag 20 000 besök per år. Fyra dagar i veckan är det öppet för allmänheten, övrig tid är fullbokad med aktiviteter som babysim och sjukgymnastik. Den grunda 15-metersbassängen med 32-gradigt vatten gör att badet är särskilt lämpligt för sådant. Ekonomiskt går verksamheten jämt ut, men gör ingen vinst, vilket lett till att underhållet blivit lidande under flera år.

Om badet ska ha en framtid måste det göras ordentliga satsningar. Enligt Stockholms stad skulle en renovering av badhuset kosta runt åtta miljoner kronor, men vi som vill rädda badhuset har gjort andra beräkningar där notan hamnar på runt sex miljoner kronor.

Vår förhoppning är att politikerna nu gör ett försök att hitta en lösning för att låta badet leva vidare. Då skulle föreningen kunna bedriva verksamheten på ett effektivare sätt än tidigare, och också betala hyra till kommunen.

Varför ska Aspuddsbadet finnas kvar?
Aspuddsbadet är – bortsett från renoveringsbehovet – ett väl fungerade badhus till stor glädje för tusentals besökare varje år. Med sin unika miljö handlar det om ett kulturarv som förstörs om rivningen blir verklighet. Det enda jämförbara badhus som idag finns i Stockholm är Liljeholmsbadet. Ett badhus som på 90-talet också var nära att bli grävskopornas rov, men som efter en renovering nu lever i högönsklig välmåga. Något Aspuddsbadet också skulle kunna göra, om bara möjligheten ges.

För de politiker som vill främja valfrihet och engagerade medborgare borde det vara en självklarhet att stödja Aspuddsbadet, och ge möjlighet för föreningen att också i framtiden kunna erbjuda ett alternativ för alla dem som föredrar gemyt och trivsel framför moderna och storskaliga badhus.

KONTAKT:
Björn Svensk 070-540 8052
Fredrik Gräslund 073-656 2368
Fredrik Leijonhufvud 073-5805703
www.raddaaspuddsbadet.nu


flyer2back.jpg
Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: