Kustsanatoriet i Vejbystrand

28 01 2008

I förra veckan avslog länsstyrelsen de överklaganden som gäller byggnationen i parken vid den ca 100 år gamla Kronprinsessan Victorias sanatorium i Vejbystrand, Ängelholm. Beslutet om detaljplan presenterades i våras och överklagades, men nu ser den långa processen ut att vara avslutad.

Kommunens detaljplan innebär att en del äldre byggnader kommer att rivas, däribland ursprungsbyggnaden från 1903, medan andra rustas upp och att nya byggnader ska uppföras (se plankarta pdf).

I flera år har många engagerat sig för att bevara områdets karaktär, bland annat Vejbyföreningen som nu ser framåt. Ordförande Per Bjuvsten säger att det är positivt att upprustningen kan komma igång. Nybyggnationen av bostäder innebär också en ökad inflyttning till Vejbystrand, vilket är bra för framtiden.

Källa: hd.se

Se även tidigare inlägg från 3/5 och 23/5 2007.

Inlägget korrigerat 080203. Tack för kommentaren!

Annonser

Åtgärder

Information

One response

1 02 2008
Börje

Ett par korrigeringar bara. Den byggnad som kallas huvudbyggnaden byggdes 1910 och är idag renoverad och där finns KVS Vård AB. Ursprungsbyggnaden från 1903 (administrations- och köksbyggnad), i dagligt tal kallad köket, kommer enligt byggnadsnämndens beslut att rivas. Så även den s.k. tvätten, byggd 1925.
När Vejbyföreningens ordförande säger så här i HD…..
– Planen är ju att behålla den gamla tvätten och även köket, plus att man uppför några nya byggnader som inte kommer att ha högre takhöjd än huvudbyggnaden.
….så är han felciterad.
%d bloggare gillar detta: