Södra Råda-projektet söker folk

24 01 2008

sodra_rada01.jpg

Södra Råda-projektet ska rekonstruera den 700 år gamla kyrkan som brann ner 2001. Det kulturhistoriska forskningsprojektet startades 2002 av Riksantikvarieämbetet och drivs sedan 2004 av Stiftelsen Södra Råda gamla kyrkplats. Rekonstruktionen byggs av Hantverkskolan Dacapo i Mariestad i samarbete med Timmerdraget. Första syllstocken kom på plats i maj förra året.

Nu söker man yrkesverksamma timmermän som kan jobba i en period om minst tre veckor under mars till augusti. Först blir det virkesberedning under sex veckor i mars-april, därpå ska de timra i maj-juni under fyra veckor. Från den första juni öppnar projektet för allmänheten och har guide på plats varje dag.

Mer information finns på projektets webbplats och i platsannonsen (pdf).

Fotot ovan är hämtat från Timmerdragets webbplats. Bilden nedan kommer från Södra Råda-projektet.

kyrka.jpg

Inlägget uppdaterat 080128

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

17 03 2009
Antikvitetsbloggen

Det är ett bra initiav, men själva känslan går ju ändå inte att restaurera. Det känns mest som ett turistjippo… vet de över huvud taget hur kyrkan var uppbyggd, eller kommer de bara att testa sig fram? Nej, lägg pengarna på att förvalta de medeltida kyrkor som finns kvar istället. De gör mer nytta där!

17 03 2009
Nettan

Tack för kommentaren! Forskningsprojektet Södra Råda syftar ju till att ta reda på hur man byggde kyrkor på medeltiden. Genom att bygga en kopia av den ursprungliga kyrkan med de verktyg och metoder som användes då, får man kunskap som kan nyttjas för att bevara de medeltida (trä)kyrkor som finns kvar.

18 03 2009
Antikvitetsbloggen

Okej, det köper jag!
%d bloggare gillar detta: