Korta nyheter (december)

1 01 2008

Inleder det nya året med en samling byggnadsvårdsrelaterade nyheter från olika delar av landet, vilka har publicerats i december.

Gammal kulturmiljö återuppstår
Möllaregården i Döshult är färdigrenoverad och arbetet med att återställa själva möllan, som var i dåligt skick, pågår. Ann-Marie och Alf Hansson i Döshult fortsätter med sin mödosamma restaurering av den värdefulla gamla kulturmiljön.
Källa: hd.se

Oacceptabelt att 1700-talshus fick förfalla
Brukskontoret i Karlholm från 1700-talet står och förfaller och Tierps kommun har beslutat att det måste rivas. ”Varför har ägaren inte underhållit huset och i stället låtit det förfalla? Varför agerade inte antikvarierna? Kommunens tillvägagångssätt är tyvärr alltför bekant.” Det skriver Mats Karlsson, Uppsala, i en insändare.
Källa: unt.se

Svenskars syn på kyrkor ska kartläggas
Svenska kyrkan skickar ut en enkät till 4.000 svenskar för att undersöka människornas attityder till kyrkobyggnaderna. Enkäten skickas till både medlemmar som icke-medlemmar i Svenska kyrkan.
Källa: kyrkanstidning.se

Utan vänner hade huset inte blivit av
Våren 2008 är det inflyttning i de 31 lägenheterna det riksbekanta Lagerhuset i Eslöv. Där pågår nu ombyggnaden för fullt, men om det inte hade varit för föreningen Lagerhusets vänner hade byggnaden rivits. Föreningens ordförande, Hans Andersson i Stehag, intervjuas.
Källa: sydsvenskan.se

Kulturarv Marieholm får ytterligare bidrag
Projektet Kulturarv Marieholm i Gnosjö kommun, som ska ge bruksorten nytt liv, beviljas omkring 329.000 kronor i bidrag till renovering av Gamla fabriken från länsstyrelsen. Tidigare har länsstyrelsen beviljat projektet 450.000 kronor i bidrag för åren 2007 och 2008, men bara under förutsättning att andra finansiärer bidrar.
Källor: SR P4 Jönköping

Gröna vågen vänder åter
En krönika av Aase Berg om den nya praktiska alternativrörelsen som ”förenar fler samhällsklasser i en korsning mellan byggnadsvårdsintresse, kulturmiljövård och självhushållningsprogg”.
Källa: expressen.se

De prisas för sin varsamma renovering
Emma och Patrik Couchérs villa på Grönvägen 34 är varsamt renoverad med hänsyn till tidstypiska detaljer. Därför får de samhällsbyggnadsnämndens nyinstiftade byggnadspris.
Källa: barometern.se

Råshultpar är årets Kronobergare
Årets Kronobergare är Lena och Michael Michaëlsson som ansvarar för skötseln av landskapet på Carl von Linnés barndomshem Råshult. Tidigare i år har de också fått Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj och Kungliga Patriotiska sällskapets medalj för sitt arbete med Råshult.
Källa: SR P4 Kronoberg

Linnéminnen föreslås bli världsarv
Länsstyrelserna i Uppsala och Kronobergs län har lämnat in en formell ansökan om att Linnés Hammarby, Linneträdgården och Råshult ska hamna på FN-organisationen Unesco:s världsarvslista.
Källa: unt.se

Bidrag till Sveriges Hembygdsförbund
Regeringen beviljade igår Sveriges Hembygdsförbund ett extra bidrag på 1,8 miljoner kronor. Bidraget avser bland annat en förstärkning av arbetet med barn och unga, en informationskampanj om byggnadsvård och en satsning på det textila arvet.
Källa: newsdesk.se

Årets …
Sydsvenskan har utsett Årets skåning, Årets restaurang, Årets hotell, osv. Årets inredningsbutik är enligt tidningen Qvesarum byggnadsvård, Löberöd.

Bevara Stenkajen som den är!
I en insändare skriver Laila Holm att den hittills bevarade kulturmiljön vid Stenkajen hotas, när byggnadsnämnden föreslår att magasinsbyggnaderna ska bli bostäder. Hon hänvisar till Boverkets rapport av Otto Ryding från 2007 som visar att kunskaperna om kulturmiljön är små och att två tredjedelar av kommunerna saknar antikvarisk kompetens. ”Kulturmiljön hotas av dålig kunskap. Bevara Stenkajen med sina byggnader precis som den är!”
Källa: soderhamnskuriren.se

Moderna hus dokumenteras
Härjedalens kommun upprättar ett kulturmiljöprogram för moderna bebyggelser. 1940-, 50- och 60-talshusen ska dokumenteras inför framtiden av kulturantikvarien Lovisa Mannerheim.
Källa: ltz.se

Två kyrkoinventerare måste sluta
Hälften av de som arbetar med att inventera de gotländska kyrkorna måste sluta, trots att det 12 år långa projektet inte är slutfört. De som blir kvar får bara deltidstjänster. Visby stift skjuter inte, trots ett tidigare löfte, till några extra pengar till projektet.
Källa: SR P4 Gotland

”Stopp för israelisk ambassad skadar Sveriges relationer”
Länsstyrelsen har beslutat att stoppa bygget av Israels ambassad i Gamla skogsinstitutets hus i Nobelparken vid Strandvägen. Statens fastighetsverk överklagar beslutet och hävdar att det kan få långtgående konsekvenser för ombyggnaden och för Sveriges relation till främmande makt. Men grannar på Strandvägen 57 och i andra fastigheter nära Nobelparken välkomnar länsstyrelsens beslut.
Källa: dn.se

Björn har blick för gamla hus
Byggnadsantikvarien Björn Ahnberg ska under de närmaste halvåret inventera kulturhistoriska byggnader i södra Halland. Projektet genomförs i Halland under tre år. Kommunerna och länsstyrelsen betalar 65.000 kronor var per år och arbetet genomförs av Kulturmiljö Halland. Syftet är att vårda och skydda länets byggnadshistoria.
Källa: hallandsposten.se

Här byggs Sandviks nya kontorskomplex
I ett förslag till detaljplan ska Villa Vibo rivas och ersättas med en modern kontorsbyggnad för Sandvik med upp till sex våningar. Övriga byggnader i området skyddas mot rivning. Bygget är känsligt eftersom hela stadsdelen mellan Gamla Bruket och stationen är klassat som riksintresse för kulturminnesvård.
Källor: arbetarbladet.se, gd.se

Särdalsstugan en unik gåva
Särdalsstugan fortsätter att vila på fast grund hos Harplinge hembygdsförening. Där har den stått deponerad sedan 1973. Stiftelsen Hallands länsmuseer skänker den nu till hembygdsföreningen.
Källa: hallandsposten.se

Annonser

Åtgärder

Information

One response

6 01 2008
Catherine Paues von Arnold

Hej,
En jättefin sida du har, verklig beundransvärd insats!
Jag skulle gärna vilja att du la in en länk till Europa Nostras svenska hemsida .
Härigenom får man även den internationella kontakten.
Bästa hälsningar
Catherine Paues von Arnold
ordförande
%d bloggare gillar detta: