Korta nyheter (oktober)

9 10 2007

Ett urval byggnadsvårdsrelaterade nyheter från hela landet som har publicerats i oktober.

79 gruvstugor finns kvar
I lördags var det guidad vandring bland gruvarbetarstugorna i Världsarvet Falun. Man tror att det från början fanns närmare 900 stycken, men idag finns det 79 stycken kvar.
Dalademokraten.se

Miljonsatsning på Tranemos kyrkor
Mossebo kyrka, Tranemos kyrka och kyrkan i Sjötofta har fått statligt bidrag för renovering och säkerhetsarbeten. Tranemo kyrkliga samfällighet satsar själv fyra miljoner kronor på kyrkorna.
Borås tidning (bt.se)

Ingen tar ansvar för Vilstugans förfall
Sedan tio år tillbaka står Vilstugan i Merkenäs, i Arjeplogs fjällvärld, och förfaller. Stugan uppfördes på 1870-talet av staten för att ge plats åt personer som färdades över gränsen till Norge. På 1970-talet restaurerades Vilstugan och länsstyrelsen stod för tillsyn och skötsel fram till 1996. Ansvaret för stugan har fallit mellan olika stolar, mycket olyckligt, konstaterar länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Vilstugan har inget statligt skydd och den går inte att sälja, eftersom den står på ofri grund.
Piteå-tidningen.se

Rädda järnvägsbron över ån!
Den gamla järnvägsbron över Nyköpingsån mitt inne i Nyköping måste räddas, skriver Håkan Norén i en insändare. En ny bro ska placeras på samma plats och den gamla kan flyttas norrut och bli en gång- och cykelbro. Den nästan 100 år gamla fackverksbron är konstruerad av Otto Linton och stålkonstruktionen tillverkades av Motala verkstad.
Sörmlands nyheter (sn.se)

Debatt: Karlstads kulturmiljöer slaktas
”Det är hög tid att Karlstads kommun får en kulturmiljöpolitik värdig 2000-talet. Annars har vi snart inga kulturmiljöer kvar i den gamla residensstaden Karlstad. ”Det skriver Peter Sörensen, i ett debattinlägg.
Värmlands folkblad (vf.se)

”Blåsta på vårt kulturarv”
Om inget görs kommer de svenska glasbruken att försvinna. ”Vilka turister och vilka studerande kommer i framtiden att söka sig till Sverige och Glasriket när varken bruken eller kunskapen längre finns kvar?” Det undrar Ida Gabrielsson, nyutbildad glasblåsare.
Aftonbladet.se

Pris: 1 krona – men kommunen sa nej
Nordiska museet kommer att avveckla verksamheten på Kulturarvet i Falun till sommaren och 13 personer sägs upp. Museet har fört diskussioner med Falu kommun om att ta över verksamheten, men kommunen tackade nej. Kulturarvet har ingenting med vår kärnverksamhet att göra och det bör drivas lokalt, säger Christina Matsson, styresman för Nordiska museet.
Dalademokraten.se

Rogestam redovisade utredning
Christina Rogestam har överlämnat sin rapport om vissa fastighets- och museifrågor till Kulturdepartementet. Hon föreslår bland annat en ny opera, ett framtida Nobelmuseum i ett tillbyggt Nationalmuseum, som också inrymmer Arkitekturmuseet, men säger nej till ett separat Formmuseum. Läs Kulturdepartementets pressmeddelande och hela rapporten ”Nya museer och projekt, mm” (pdf).

Samverkan för kunskapsutveckling
Riksantikvarieämbetet har presenterat 2007 års omvärldsanalys. Där visar man hur olika former av samverkan kan utveckla kunskapsuppbyggande och sektorsforskning och på så sätt vitalisera kulturmiljöområdet. Läs mer om vad ämbetet självt skriver och ta del av rapporten (pdf).

Brand avslöjade målningar
Branden i Älvestad kyrka avslöjar att den medeltida kyrkan var prydd med kalkmålningar. Man ser också spår av den lilla romanska kyrkan från 1100-talet. På 1200-talet byggdes tornet på västra gaveln, och 1300-1400-talet förlängdes kyrkan. De målningar som nu hittats kommer förmodligen från denna tid.
Corren.se

Örnsköldsviks kulturarv förfaller
Örnsköldsviks hembygdsgårdar har akuta renoveringsbehov, menar Nolaskogs Hembygdsråd som har inventerat kommunens hembygdsgårdar. Nu vill man att kommunen betalar renoveringen. I Örnsköldsvik finns elva hembygdsföreningar, som tillsammans förvaltar 116 byggnader. En grov beräkning visar att investeringsbehovet ligger runt tio miljoner kronor under en femårsperiod.
SR P1 Västernorrland

Fastighetsverket vill rusta tomma försvarsanläggningar
Statens fastighetsverk, SFV, har på uppdrag av regeringens tagit fram ett förslag på vad det skulle kosta att bevara och levandegöra sjutton försvarsanläggningar som inte längre används. Sju av 17 försvarsanläggningar i Sverige föreslås bevaras för framtiden. En av dem är Siknäsbatteriet i Kalix. Läs mer hos SFV och hela rapporten (pdf).
Byggindustrin.se
Norrländska socialdemokraten (nsd.se)

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: