Korta nyheter (augusti)

23 08 2007

Här följer ett urval byggnadsvårdsrelaterade nyheter från hela landet som har publicerats i augusti.

Notbodar renoveras i skärgården
Länsstyrelsen stöder renoveringen av ett 30-tal båthus och notbodar i Stockholms skärgård. Totalt har en miljon kronor avsatts för att se till att några av bodarna bevaras.
Källa: SR P4 Stockholm

Gyllene tider för gammalt
Intervju med Joakim Emanuelsson som startade Qvesarums byggnadsvård för sju år sedan. Företaget har nyligen flyttat från stallet vid Kvesarums slott till Slogstorps skola utanför Löberöd.
Källa: Sydsvenskan.se

Allt svårare att få tag på gammalt byggnadsmaterial
Intervju med Anna von Grothusen som sedan tre år tillbaka driver Gorm byggnadsvård vid Dälperöds slott på Österlen.
Källa: Sydsvenskan (tryckt 070819)

Slottsägare vill upphäva byggnadsminne
Rosendals slott från 1615 i Skåne förfaller, framför allt taket behöver åtgärdas. Ätten Bennet driver det som en jordbruksfastighet men har inte längre råd att underhålla slottet. De ansökt hos länsstyrelsen om att låta häva byggnadsminnesförklaring eftersom de inte har råd att följa de krav som byggnadsminnesmärkningen innebär. Ärendet är nu på remiss till Riksantikvarieämbetet, Helsingborgs museer och Regionmuseet.
Källa: Aftonbladet.se , realtid.se

Gotland vill bli världsarvsmedlem
Gotlands kommun ansöker om medlemsskap i föreningen Världsarv i Sverige.
Källa: helagotland.se

Vill restaurera bron
Samhällsföreningarna i Järnforsen och Kvillsfors vädjar om 50 000 kronor från respektive kommuner för att kunna rusta upp den gamla Kungsbron, som ligger på gränsen mellan kommunerna.
Källa: Lokaltidningen Nyheterna.net

”Bevara gamla mjölkbutiken”
Kulturmiljö Halland anser att den eftersatta speceri- och mjölkbutiken på Söder har ett så stort kulturhistoriskt värde att fastigheten bör bevaras. Huset byggdes 1945, men planeras nu att rivas för att ge plats för bostäder i projektet Söderkaj.
Källa: Hallandsposten

Vad ska hända med Rådhuset?
Det snart hundraåriga huset står tomt sedan konsten flyttades över till museet. Örnsköldsviks kommun har försökt sälja huset utan framgång. Nu vill man ändra planen så att kommersiell verksamhet tillåts i huset.
Källa: Örnsköldsviks Allehanda

Nära en halv miljon i bidrag till Broby säteri för byggnadsvård
Länsstyrelsen i Södermanlands län har beviljat Broby säteri 450 000 kronor till kulturmiljövård. Huvudbyggnaden på Broby ­säteri är från 1806 och har en speciell arkitektur. Ägarna har sökt bidrag i många år och under tiden har det uppstått skador. Taket läcker och det har blivit vattenskador inomhus. Dessutom blir det konservatorsarbeten i salongen, ommålning av innertak på övervåningen målas, en balkong ska restaureras och ett plåttak i en takkupol läggas om. Arbetena ska utföras med antikvarisk kontroll och dokumentation.
Källa: Kkuriren.se

Hon är bas över Sveriges kulturarv
Intervju med Ulrika Bergström, chef på Statens Fastighetsverks kulturarvsenhet i en serie om makt inom kulturen. Hon är arkitekt, specialist på restaurering och bestämmer över teaterbyggnader, museer och slott.
Källa: DN.se

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: