100 mest hotade platserna

24 06 2007

Världens 100 mest hotade platser finns sammanställda på World monuments watch, skriver SvD. Bland dessa finns för första gången en byggnad i Sverige med: Ljungberghallen i Borlänge, ritad av Ferdinand Boberg 1897.

Bakom listan står den ideella organisationen World Monuments Fund (WMF) som sedan 1960-talet värnar om kulturhistoriskt och arkitektoniskt intressanta platser och miljöer som är hotade på olika sätt. Naturkatastrofer, klimatförändringar, krig, ekonomisk utveckling och turister utgör risk för historiska byggnader och platser. WMF arbetar också med att utbilda i och praktiskt jobba med byggnadsvård.

Det är Borlänge kommun som i samförstånd med ägaren Stora Enso Kvarnsveden har ansökt hos WMF om att få Ljungberghallen listad. Läs mer om detta på kommunens webbplats och i deras pressmeddelande. Kommunen vill flytta och rusta upp byggnaden för att använda den till konserter och utställningar. I och med listningen och den uppmärksamhet som det medför är förmodligen rivningshotet mot byggnaden, som kallas ”Gamla bruket” borta, skriver SvD.

Ljungberghallen

Maskinhallen ritades av Ferdinand Boberg till Stockholms- utställningen 1897. Byggnaden monterades ner och fraktades på järnväg till Borlänge och sattes upp kring de första pappersmaskinerna vid Kvarnsvedens pappersbruk. (Foto och bildtext kommer från Borlänge kommuns webbplats.)

Ljungberghallen_idag

Idag ser maskinhallen lite risigare ut. Den har använts som lager vid pappersbruket, men Stora Enso behöver nu platsen till andra byggnader. Foto från artikel i Ny teknik.


Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: