Fönsterrenovering

12 06 2007

Dags att renovera fönster i sommar? Här får du lite tips att läsa på innan du börjar, oavsett om du ska göra det själv eller beställer av en hantverkare.

Fönsterhantverk – historia, praktiska råd, kurser, hantverkare och produkter för fönsterrenovering finns bland annat hos Allbäck, Byggnadsapoteket, Gysinge, Qvarnarp, Skansen och andra byggnadsvårdsbutiker.

Ännu mer om fönsterrenovering hittar du i de vanliga handböckerna inom byggnadsvård, se litteraturlistan. Kanske kan du också gå en kurs? Så här års anordnas ofta helgkurser i fönsterhantverk.

Uppdaterad 2012-02-07

fonster

Omslagsbild från Bokus. Foto: bloggredaktören


Åtgärder

Information

9 responses

20 10 2008
Leif

Hejsan!
Om du har äldre fönster som behöver renoveras så kan jag varmt rekommendera HBE Fönster. Jag lämnade in ett par spegeldörrar som blev fantastiskt fina! Dom håller även utbildningar för den som är intresserad.
http://www.hbefonster.se

Mvh
Leif

12 05 2009
Britt-Inger Petras

Jag har en fråga, har någon svaret? Jag bor i Newfoundland och har ett par fönster, ett över och ett under som skjuts upp framför det övre. Vi kallar det single hung. Dom övre delarna har rundade glas, isatta i trä. I ett hörn är träet uppruttet . Jag vill gärna spara fönstrena för dom är så dyra att ersätta. Kan jag gröpa ur det ruttna och ersätta det med något material? Isåfall med vad? Ibland använder konservatorer plastic padding och det har jag gjort i min svenska stuga, men finns det som är mer lättarbetat?
Britt-Inger

18 05 2009
Kal

1. Ta dig en funderar innan du använde dig av plastic padding, ett irreversibelt material som häftar alltför bra mot träet. Byt istället ut de skadade delarna mot liknande (friska) trästycken.
2. De fönster du refererar till kallas ”sash and case”. Länken nedan går till en PDF på Historic Scotlands hemsida som behandlar just din fråga.

http://tinyurl.com/pbm6kk

Lycka till.

5 06 2009
tord

Tusen tack för en otroligt bra startpunkt för att lära sig om fönsterrenovering!

8 07 2009
kreativtavstamp

Projektet Kreativt Avstamp söker test -turister som vill testa att gå kurser gratis på Kinnekulle som en ny turismnäring.
Det finns platser kvar i fönsterrenovering, vilket jag trodde skulle vara hett… det man gör är att gå en kurs ex. fönsterrenovering och så får man lunch och fika, samt bjuds in till trevliga samvarokvällar med musik. Man står själv för sitt boende
– kolla mer på
http://www.kreativtavstamp.se

23 07 2009
anna mattsson

Hej!
Vi håller på att renovera gamla fönster och har tagit bort rostiga gångjärn och fönsterhakar (till innanfönster), har för mig att jag sett på tv hur de brände bort rosten och kokade beslag i linolja för att få dem fina igen. Vet någon mer exakt hur detta skulle kunna gå till? Tack för svar

24 07 2009
Nettan

Hej Anna,
På tv-serien Se om ditt hus egen webbplats står följande om rengöring av beslag:

”Beslagen blir rena från färg om man lägger dem i stark såplösning och sedan borstar med en mässingsborste. Därefter torkar man beslagen och grundmålar sedan med en rostskyddsfärg. Ett gammalt sätt att rostskydda metall är att linoljebränna det. Man värmer beslagen så att de blir riktigt heta och doppar dem sedan i linolja som bränns fast. Därefter borstar man bort löst sot och målar beslagen.”

På fönsterrenoveringskurs har jag varit med om bränna bort färg genom att lägga beslagen bland glödande grillkol en bra stund. De heta beslagen doppas sedan i en burk med linolja och får självtorka. På en annan kurs använde vi först stålborste för att få bort rost och färg, sedan hettade vi upp beslagen med en brännare före linoljedoppet. Att bränna bort rost har jag aldrig gjort.

Kanske kan någon läsare ge Anna bättre besked?

21 02 2012
Varför är det inte snyggt? I avsnitt 2 studerar vi misslyckade fönsterbyten. – Rävjägarn

[…] man läsa mer om fönsterrenovering , rekommenderar jag Byggnadsvårdsbloggens länklista. Och om ni klickar på taggen Fönster, kan ni läsa om allt jag skrivit i […]

3 07 2012
Anna-Karin

Vill lägga till ytterligare en byggnadsvårdare som specialiserat sig på fönsterhantverket, http://www.uppsalafonsterhantverk.se. På hemsidan finns många bilder och inspiration. De har även en butik.
%d bloggare gillar detta: