Djuröbadens pensionat

5 06 2007

Djuröbadens pensionat från 1890-talet i Stockholms skärgård hotas av rivning. Den nya ägaren har ansökt om bygglov för 17 lägenheter på den mark där pensionatet och ytterligare två byggnader ligger. Fastighetsägaren anser att det över 100 år gamla huset är i för i dåligt skick för att det ska gå att rusta upp det, och vill bygga ett modernt hus med samma volymer.

Kulturförvaltningen i Värmdö är emot rivningen och anser att pensionatet har höga kulturhistoriska värden. Kommunantikvarie Johan Aspfors säger att Djuröbaden är ett unikt hus i Djurö/Vindöområdet och att det hör till ett av områdets få klassiska grosshandlarvillor med många bevarade originaldetaljer. Aspfors påpekar att plan- och bygglagen gör det svårt att skydda kulturhistoriskt värdefulla hus utanför tätorter.

Läs mer nye fastighetsägarens planer i en artikel i Nacka Värmdö-posten och om vad kulturförvaltningen tycker i en annan artikel i samma tidning. Även tidningen Skärgården har uppmärksammat Djuröbadens pensionat i ett tidigare nummer (artikeln finns ej på webben).

Pensionatet har fortfarande sin webbplats igång. Där kan du se bilder på fastigheten och läsa om dess historia.

Uppdaterad 080721. Länkarna till artiklarna är uppdaterade. Pensionatets webbplats är nu stängd.


Åtgärder

Information

13 responses

8 06 2008
christoffer

hallå, kan vi inte samla oss lite bättre här i kommunen. Var där & tittade, redan sönderslaget & nerrivna kakelugnar. Vad kan vi göra? Ensam är inte stark. m.v.h värmdö-bo, medlem i byggnadsvårdsföreningen men lika hjälplös…

27 06 2008
Medlem i Byggnadsvårdsföreningen vädjar – rädda Djuröbadens Pensionat! « En digital mötesplats för länsombuden i Svenska Byggnadsvårdsföreningen

[…] 27, 2008 · Inga kommentarer På Byggnadsvårdsbloggen läser jag om hur det vackra gamla Djuröbadens Pensionat hotas av rivning. Pensionatet har nyligen […]

29 06 2008
Bättre verktyg för skydd av den fysiska kulturmiljön efterlyses av Värmdös kommunantikvarie « En digital mötesplats för länsombuden i Svenska Byggnadsvårdsföreningen

[…] en uppgiven värmdöbo som i en kommentar på ett inlägg i ämnet på alltid lika välinformerade Byggnadsvårdsbloggen skriver: Hallå, kan vi inte samla oss lite bättre här i kommunen. Jag var där och tittade. Det […]

20 07 2008
Lotta

Hej, vi är två vansinniga gamla restaurangrävar som gillar att ligga vid bryggorna i Djuröbaden, vi har hört spridda bitar av historien om huset och skulle vilja våga ta hand om denna fantastiska miljö, vet någon vart vi ska vända oss?
/två seglare

21 07 2008
Nettan

@Lotta/två seglare:
Ni kan väl fråga Värmdö kommun eller fastighetsägaren Liljestrand Fastigheter AB direkt? (Obs. att mitt inlägg och artiklarna är över ett år gamla. Jag vet inte vad som hänt med byggnaden nu.)

20 08 2008
Göran

Hej Lotta.

Då jag bor granne med pensionatet sommartid kan jag meddela att huset står kvar. Jag tycker att pensionatet är en omistlig det av området och välkommnar alla räddningsförsök.

21 08 2008
Anna

Jag är en av många som kämpar för Djuröbadens pensionat. En lista med över 300 namnunderskrifter för bevarande av byggnaden har lämnats till Värmdö kommun. Det senaste som hänt är att Liljestrand Fastigheter AB begärt bygglov för förslag nummer tre i ordningen men yttrandena från grannar är även denna gång negativa till det nya förslaget. Kulturmiljön i hela närområdet kommer att kraftigt förfulas om något av de förslag, som Liljestrands Fastigheter AB presenterat, kommer att byggas på tomten.

Så länge Värmdö kommun inte godkänner ett bygglov för tomten finns det hopp för pensionatet. Jag är intresserad av alla tips på hur man kan gå vidare för att försöka rädda pensionatet. Några av oss grannar i området har i sommar fotat pensionatet och dess närmiljö för att få ut hur speciell karaktär hela området har. Var kan dessa bilder tillsammans med artiklar om situationen presenteras?

26 08 2008
Peter Sörensen

Hej Anna,

härligt att ni kämpar för det vackra pensionatet. Hör av er till tidningen Gård & Torp med bilderna och artiklarna. De brukar vara intresserade av att skriva om sådant. Men också till Svenska Byggnadsvårdsföreningen och deras tidning Byggnadskultur. Du får dessutom gärna maila dem till mig på peter@greenhouse.nu, så ska jag skriva mer om det på Byggnadsvårdsnytt, en blogg för länsombuden i Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

Lycka till i kampen!

Peter Sörensen
http://www.operationkarlstad.se
http://byggnadsvardsnytt.wordpress.com
Länsombud i Värmland för Svenska Byggnadsvårdsföreningen

22 09 2008
Anna Bolmström

Tack för tipsen. Jag har mailat till de källor du tipsade om och hoppas på positiv respons. Beslutet om bygglov kommer enligt handläggaren på Värmdö kommun troligen att tas i början av oktober så det är ganska bråttom om vi ska få politikerna att ta sitt förnuft till fånga och bevara ett unikt hus i en väldigt speciell och välbevarad miljö.

14 11 2008
Jonny Aakre

Under åren 1983-1988 arranderade vi Djuröbadens Pensionat och detta är en pärla som måsta få leva kvar. Vi hade alltid nöjda gäster som återkom år efter år, julfirande, konferanser, brölloper etc.
I 1988 forsökte vi att köpa Djuröbaden, men ägaren den gång ville inte sälja.
Hoppas alla på Djurö ställer upp och gör vad dom kan för att Djuröbaden ska bestå!!
Mvh: Jonny Aakre

26 11 2008
Nella Bergström

Vi har skrivit en liten grej om pensionatet på webben, tack för tipsen Anna. Håll oss gärna informerade om vad som pågår!

11 02 2009
Anna Bolmström

Igår rev Liljestrand Fastigheter AB Djuröbadens pensionat. Det som nu återstår är en hög av brädor och en hög med fönster. Värmdö kommuns byggnadsnämnd tog förra veckan ett beslut om att avslå Liljestrands senaste bygglovsansökan, nämnden beslöt också att området skulle detaljplaneras och att nuvarande ägare under tiden skulle stå för pensionatets underhåll.

Vi som kämpat för pensionatets bevarande kunde glädjas i några dagar men nu finns pensionatet inte längre kvar.

Om du vill lämna synpunkter till Liljestrand Fastigheter AB så är detta företagets kontaktuppgifter:
nytthem@liljestrandfastigheter.se
Lärjungevägen 4, 136 69 Vendelsö
Tel 08-586 486 00
Fax 08-776 24 96
http://www.liljestrandfastigheter.se

24 02 2009
Peter Sörensen

Sorgligt agerande från Liljestrands Fastigheter. Ynkligt! Men också svagt agerat av byggnadsnämnden som tagit alldeles för lång tid på sig att agera. Det duger inte. Vi måste få in mer aktiva, kunniga och engagerade människor i våra byggnadsnämnder. Annars lever våra kulturmiljöer farligt.

Jag har mailat de bägge bröderna i Liljestrands Fastigheter för att få veta hur de resonerat, men utan att få svar. Inte speciellt överraskande. Vi kan ju dock tyvärr inte hindra oseriösa fastighetsbolag som detta att köpa hus som Djurbadens pensionat. Men med rätt agerande från kommunens ansvariga hade detta kunnat undvikas. Förhoppningsvis ändras nu lagen så att det blir möjligt att skyddsmärka fastigheter även utanför detaljplanelagt område.

Det vore ett steg i rätt riktning. Sedan krävs förstås att kommunerna utnyttjar den möjligheten, samt inte är rädda att ta personlig kontakt med ägarna. I synnerhet i samband med ägarbyten.

Peter Sörensen
Länsombud i Svenska Byggnadsvårdsföreningen i Värmland
%d bloggare gillar detta: