Korta nyheter (maj)

18 05 2007

Ett urval byggnadsvårdsrelaterade nyheter som har publicerats under de senaste veckorna:

Övergivna platser heter en bok av Jan Jörnmark (Historiska media 2007). Den skildrar gamla lekplatser, bostäder, verkstäder och andra övergivna platser. Just nu är den aktuell som utställning i Göteborg. Läs vad Aftonbladet skriver om boken eller besök Jörnmarks webbplats där länkar finns till radio- och tv-inslag.
Andra övergivna platser kan du följa i bloggen Rostsverige.

73 arbetslivsmuseer får dela på fyra miljoner kronor, skriver Riksantikvarieämbetet i ett pressmeddelande. Totalt kom 398 ansökningar om bidrag in till ämbetet. Flera lokaltidningar har skrivit om detta, se bland annat unt.se, Dalarnas tidningar och Norrbottens-kuriren.

Första syllstocken är nu på plats i Södra Råda. Det är 700 år sedan det senast lades bottensyll till en kyrka i Södra Råda. (Värmlands folkblad Vf.se) Se även Södra Råda-projektets webbplats.

Det industriella kulturarvet håller snabbt på att försvinna och det blir allt viktigare att dokumentera och bevara det. Under veckan har ett 20-tal antikvarier från hela landet studerat olika historiska miljöer i Sjuhärad. (P4 sr.se/sjuharad)

Hallands museiförening har delat ut årets diplom för god byggnadsvård till fyra fastighetsägare. Länets byggnads- och kulturnämnder samt hembygdskretsarna har haft möjlighet att nominera kandidater. (Hallandsposten)

Fd Folkanteatern vid Östermalmstorg i Stockholm ska rivas. Ägarna, Fast Partner och Peab, ska bygga nytt hus med hyreslägenheter, kontor och butiker på platsen. Detaljplanen har överklagats, men nu anser fastighetsägarna att den vunnit laga kraft. (P4 sr.se/stockholm)

Sommartorpet börjar sändas den 11 juni i SVT 1. I år tar Ernst & Co sig an en ladugård i Örebrotrakten som ska byggas om och inredas till sommarhus.


Åtgärder

Information