Folksams färgtest 2007

9 05 2007

Idag presenterade försäkringsbolaget Folksam resultatet efter två års test av utomhusfärger. Bara 15 av 45 testade färger får godkänt resultat. Folksam avråder från att köpa de 30 som har underkänts. Mögelpåväxt är det vanligaste problemet med färgen, medan sprickbildning, krackelering och avflagning är mindre vanligt.

Testet genomförs på fyra platser i Sverige: Vindeln, Borås, Stockholm och Bohus-Malmön på Västkusten. De testade panelerna i Stockholmsområdet visar mest mögelpåverkan. Panelerna på Västkusten har klarat sig bäst.

15 färger som håller (enligt Folksam):

Akrylatfärg Alcro Bestå
Akrylatfärg Alcro Bestå Täckfärg
Akrylatfärg Alpina Uteakrylat
Akrylatfärg Beckers Perfekt akrylat
Akrylatfärg Caparol Fasadakrylat
Akrylatfärg Tikkurila Pinja Pro
Akrylatfärg Teknos Nordica Eko
Alkyd/-akrylatfärg Scanox Butinox
Alkyd/-akrylatfärg Jotun Demidekk Optimal
Alkyd/-akrylatfärg Teknos Woodex Täcklasyr
Linoljefärg Beckers Tradition linoljefärg
Linoljefärg Kulturhantverkarna Linoljefärg
Oljefärg Engwall&Claesson Lasol Fasadmatt
Silikonalkydfärg Colorex Oden Silikonalkydfärg
Silikonalkydfärg Jotun Drygolin Extrem

Se även:

  • Påpekanden kring Folksams test av utomhusfärger (Sveriges färgfabrikanters förening kommenterar i ett pressmeddelande (pdf))
  • Trettio fasadfärger döms ut i test (DN)
  • Folksam dömer ut fasadfärger (TT/SvD)

TILLÄGG 090614
Just nu gör Folksam ett nytt test av fasadfärger. Efter halva tiden har 20% av de testade färgerna underkänts. Resultatet presenterades i ett pressmeddelande den 11 juni 2009. Om ca ett år får vi svaret på hur många färger som klarar Folksams nya färgtest.

TILLÄGG 100520
Idag har Folksam presenterat slutresultatet av det nya färgtestet. Endast sju av 45 utomhusfärger blev godkända. Läs mer om testet på Byggnadsvårdsbloggen.


Åtgärder

Information

2 responses

9 05 2007
Lars Henric Ekstrand

Folksams färgtest
I artikeln om Folksams färgtest står att man skall tvätta med mögeltvättmedel om man fått mögel på sin husfärg. Det är absolut inte nödvändigt, och har nackdelar. Det är bättre att tvätta med vatten, ev. ljummet. Fick lite mögel på mitt hus på Sturkö och fann att det gick lätt bort med rent vatten som inte har några nackdelar. Efter tvätten för att par år sedan har det hållit sig fint. Målade huset för 5 år sen med Rustas billiga färg och den har stått sig lika bra som dyrare färger som jag använt tidigare. Tror inte mögel egentligen beror på så mycket på färgen som på andra förhållanden.
Lars Henric Ekstrand, Malmö

9 05 2007
Nettan

Du har rätt, kemikalier ska man undvika. Det går bra att tvätta bort mögel med ljummet vatten. Mögelsvampsporer finns alltid i luften, det går inte att undvika dem. Mögel utomhus är kanske också mer en estetisk fråga (men inomhus kan det bli hälsoproblem). Viktigaste är väl att se om huset, vårda och underhålla det, och se till att mota ev fuktskador tidigt för att minska mögelangrepp.
Hur man ska hantera mögel beror på vilken sorts mögelsvamp det handlar om, hur stort angreppet är och hur länge det har pågått. Läs gärna mer om detta i Johan Mattssons bok Mögelsvamp i byggnader (Mycoteam förlag 2004).
%d bloggare gillar detta: