Antikvarisk förbesiktning i Höganäs

8 05 2007

Höganäs kommun skärper kraven och inför antikvarisk förbesiktning vid ombyggnad av q-märkta hus från den 1 juli. Anledningen är att det förekommit alltför många våldsamma renoveringar i kulturhistoriskt intressanta gamla byggnader i Höganäs, Arild och Gamla Viken under de senaste åren. Det skriver Helsingborgs dagblad (hd.se).

När en bygglovsansökan kommer in kanske byggherren redan har blåst ut huset och börjat renoveringen inomhus först. Den ursprungliga planlösningen, dörrar, väggmålningar och andra detaljer är borta. Invändiga förändringar är i regel inte bygglovspliktiga och det händer att ägarna inte ens känner till att huset är q-märkt och har ett visst skydd.

Stadsantikvarien Henrik Ranby har föreslagit de hårdare kraven, vilka innebär att en fackman gör en förbesiktning för att identifiera och dokumentera byggnadens kulturvärden. Man hoppas att PBL:s krav på varsamhet lättare ska kunna efterlevas i och med de nya reglerna med antikvarisk förbesiktning.

I Höganäs kommun finns cirka 270 q-märkta byggnader och många gamla miljöer. Arild och Gamla Viken hör till Sveriges bäst bevarade fiskelägen. Läs mer i hd.se om vad några invånare tycker om antikvarisk förbesiktning.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: