Fp stoppar ombildning av kulturhus

28 04 2007

I Stockholm är intresset stort för att ombilda allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter, vilket den borgerliga majoriteten i Stockholm har öppnat för. Redan i höstas diskuterades hur kulturhusen ska behandlas inom alliansen i Stockholms stadshus.

Nu har folkpartiet definitivt sagt stopp för omvandlingen av kulturhusen som Stadsholmen hyr ut. Kulturhusen ska förbli i stadens ägo, anser folkpartiet. Det innebär att det saknas politisk majoritet för att värdera husen. De boende som vill ombilda är förstås missnöjda med folkpartiets helomvändning.

Enligt bostadsborgarrådet Kristina Alvendal (m) har man inte tänkt att alla kulturhistoriskt viktiga hus som blivit varsamt renoverade ska ombildas. Det finns andra byggnader inom Stadsholmen som kan komma i fråga och Stadsholmens hyresgäster ska få samma möjligheter som andra. Men innan Stadsholmens hus ens kan värderas ska Stockholms stadsmuseum göra en bedömning av fastigheten och därefter ska Stadsholmens styrelse behandla frågan. Läs mer i gårdagens DN och i förra veckans Stockholm City.

Hanne Kjöller skriver på DN:s ledarsida idag att hon inte vill ha fler skattesubventionerade miljonärer. Hon välkomnar därför folkpartiets beslut att stoppa ombildningen av kulturhusen.

Tillägg 070510
Vid Stadsholmens styrelsemöte den 9/5 presenterade Teres Lindberg (s) ett förslag om att avbryta alla ombildningar. Hans-Göran Olsson (fp) röstade emot förslaget, trots att partiet är emot försäljning av kulturhistoriskt intressanta hus. Ombildningsprocessen går nu vidare, men Stadsholmen kan stoppa ombildning av enskilda fastigheter vid senare styrelsemöten.

FAKTA
Stadsholmen är dotterbolag till Svenska bostäder AB och förvaltar många kulturhistoriskt intressanta byggnader, bl a på Skinnarviksberget, Vita bergen, Djurgården och i Gamla stan.

Hornsgatspuckeln

stadsholmen-hus

Exempel på Stadsholmens kulturhus: Horngatspucklen 2 A och Mäster Pers gränd, Vita bergen.
Foto: Stadsholmen (från deras webb)

stadsholmen

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: