Ung familj i gammalt hus

17 04 2007

torp_Trollhättan

En tvåbarnsfamilj utanför Trollhättan har löst problemet med att leva i ett välbevarat 1800-talshus på sitt sätt. Familjen Bohlin har gjort en tillbyggnad som helt skiljer sig från det gamla huset.

De båda husen är sammanbyggda med en låg mellandel som rymmer en hall. Där finns den gamla spånklädda ytterväggen kvar. Det gamla huset består av kök, badrum, barnrum och sovrum i ”salen”. I det nya huset finns vardagsrum med som mest 4,30 i takhöjd och ateljé/arbetsrum samt loft. I huset finns många äldre möbler och detaljer i original bevarade.

Familjen har ansträngt sig för att inte modernisera det äldre huset för mycket, utan bara gjort nödvändiga reparationer, såsom byte av bjälklag. Av de gamla golvplankorna, som gick att använda, har det blivit nya skåpluckor i köket. I samband med golvbytet sänktes golvet något för att få bättre takhöjd. Badrummet med duschkabin inreddes i ett utrymme som man ändå tvingades att göra om efter stora skador till följd av en läckande salttunna. Under en period fanns en mataffär i huset.

En idé var också att inte låta nya huset se alltför gammaldags ut, men de har ändå satt in ett äldre fönster och en dörr för att något binda samman huskropparna. Tillbyggnaden har spontade bräder i olika bredder. Det nya huset har en fått grå fasad (järnvitriol) för att skilja sig från det faluröda äldre huset.

Läs mer om familjen Bohlins hus och se bilder i en artikel i Göteborgs-Postens bostadsbilaga, GP Bostad, tidigare i år.

Foto: Anna von Brömssen, GP

Annonser

Åtgärder

Information

One response

17 10 2007
Ovolin AB

Hej, vilken trevlig blogg!
Tycker att vi också passar in att stå med här,våran egen produkt är äggoljetempera. Men vi säljer också Engwall o Claesson och Ottosson linoljefärger,som vi själva bryter med äkta pigment. Div. tjäror, såpor, eskilsstunas och sollefteås beslag, pigment, linoljor, slamfärger och tapeter, linisolering och div. smide mm. mm. Våra två butiker är, Ovolin Husapoteket, Örebro och Ovolin Färgverkstaden, Degerfors. Hör gärna av er, så vet vi om vi får ”vara med”.
Vänliga hälsningar Carin på Ovolin
%d bloggare gillar detta: