Kyrkor satsar på ökat skydd

12 04 2007

De senaste årens stigande pris på koppar har lett till att antalet kopparstölder har ökat kraftigt i Sverige. Kyrkor, kyrkogårdar och andra kulturbyggnader har varit utsatta. Nu har även andra verksamheter drabbats av kopparstölder och polisen i Västra Götaland satsar extra för att minska stölderna.

Stölder mot kyrkorna har ökat under de senaste åren, därför satsar nu svenska kyrkor på larm och annat stöldskydd. För en dryg vecka sedan presenterade Svenska kyrkan sin årliga rapport för regeringen. Där stod bl a att församlingarna under år 2002-2006 satsat närmare 160 miljoner kr på brand- och stöldskydd. 77 miljoner kommer från den kyrkoantikvariska ersättningen på totalt 558 miljoner kr som kyrkan har fått från staten under samma period.

Många kyrkor har valt att satsa på förebyggande åtgärder för att kunna fortsätta att hålla kyrkorna öppna. Brandrisken är ett problem, aktuellt för några veckor sedan då Älvestad kyrka totalförstördes. Strängnäs stift har satsat sex miljoner kr på brandskydd och investerat i sprinklersystem i fyra av sina medeltida träkyrkor. Man kommer även att satsa på stöldskydd, men stölder har hittills inte varit något stort problem.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: