Korta nyheter

12 04 2007

Ett urval av den senaste veckans nyheter landet runt med anknytning till byggnadsvård och byggnadsantikvariska frågor.

De borgerliga politikerna i Ystad vill släppa på kraven för fastighetsägarna i samband med renoveringar. Materialvalet är inte så intressant, fasadens utseende är viktigare. I vissa fall går plastfönster lika bra som trä, anser miljö- och byggnadsnämndens ordförande. Men alla på kommunen håller inte med, vilket har lett till att bygglovsbeslut ibland har tagits tvärt emot tjänstemännens förslag. Läs mer om detta i Ystads Allehanda.

Lundboholms gamla kvarn i Bor är rivningshotad. I 1984 års kulturmiljöinventering konstateras att miljön är skyddsvärd men i behov av renovering. Efter 23 år har ännu ingen renovering utförts. Trots det är miljön fortfarande skyddsvärd, anser stadsarkitekten. Kommunen hoppas att någon vill ta sig an kvarnen, medan ägarna helst vill riva. Läs mer i Finnveden Nu.

Renovering av Eljaröds kyrka stoppades av länsstyrelsen. Restaureringen hade påbörjats utan att tillstånd var klart från länsstyrelsen. Det byggnadsarbete som redan utförts hade skett med ”påtaglig risk” för att den kulturhistoriska miljön kunde skadas. Läs mer i Ystads Allehanda.

Rekonstruktionen av träkyrkan Södra Råda, som brann ner 2001, har börjat. Byggarbetet ska ske med medeltida metoder, för hand och med hjälp av häst och oxe. Läs om bygget i Expressen. Ännu mer information finns på Södra Rådaprojektets webbplats.

En inventering av kulturhistoriska hus i Hylte kommun har påbörjats. Projektet utförs av en bebyggelseantikvarie från Kulturmiljö Halland. Inventeringen beräknas var klart i augusti-september och finansieras av länsstyrelsen och kommunerna. Läs mer i Hallandsposten.

Kulturvägen och blivande turistvägen ”Stora hälsingegårdars väg” börjar ta form i Ovanåker kommun. Vägen blir ca tre mil och går från Alfta, via Långhed, Vängsbo, Roteberg, Ullungsfors, Edsbyn och tillbaka till Alfta. Längs vägen finns tre världsarvsgårdar och kulturmiljöer som ingår i världsarvsansökan för hälsingegårdarna, som regeringen har lämnat till Unescos världsarvskommitté. Läs mer om vägen i Ljusnan. Se även tidigare inlägg om hälsingegårdar.

Statens fastighetsverk vill ta över tolv fastigheter med stort kulturvärde i Stockholms innerstad innan det statliga fastighetsbolaget Vasakronan säljer ut dem. Det gäller bl a Stockholms Rådhus, Patentverket på Östermalm, kvarteret Lantmätaren vid Kungsträdgården, Musikaliska Akademin och Generaltullstyrelsen. Läs mer i Dagens industri.

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: