Att komma igång med renoveringen

2 04 2007

Var kan man få hjälp när man står inför en renovering/restaurering av sitt nyförvärvade gamla hus? Vad ska man tänka på? Hur börjar man?

Det första rådet är att skynda långsamt. Innan du börjar riva ut det gamla, ta reda på så mycket som möjligt om byggnaden, dess historia och ev tidigare om- och tillbyggnader. Finns det gamla foton och ritningar på huset? Kan du fråga tidigare ägare? Finns det kvar gamla byggnadsdelar eller verktyg i förråd eller på vinden? Om du ska göra om fasaden: hur ser bebyggelsen ut i omgivningen? Vilka stilar har grannarnas hus?

Försök att datera och stilbestäm huset. Om det har byggts om och byggts till finns det mycket information i själva huset, dess konstruktion och detaljer.

Bestäm dig för vilken nivå du ska hålla renoveringen på. Vill du att huset ska återställas till en viss tidsperiod, s k stilrenovering. Ska det moderniseras helt och hållet? Eller blir det en blandning av olika stilar? Detta beror förstås på vad huset ska användas till; om det är sommarstuga eller för permanentboende.

Gör en preliminär plan för arbetet med huset: vad måste göras akut och vad kan göras på sikt. Uppskatta hur lång tid arbetet kan ta och hur mycket det kan och får kosta. Kan du göra mycket själv med hjälp av släkt och vänner eller måste du köpa alla tjänster? Räkna med att du får ändra både plan och budget!

Ta hjälp av proffs om du känner dig osäker. Rådgör alltid med någon innan du gör något som sedan inte kan återställas.

Glöm inte att dokumentera huset så som det ser ut idag. Skriv och fotografera. Gör ritningar och planer (om det inte redan finns). Fortsätt att dokumentera själva renoveringen vartefter. Och om tiden räcker till: gör som många andra – blogga om ditt renoveringsprojekt!

Tips på informationskällor
Du kan söka information på nätet, t ex via någon av länkarna som finns här på Byggnadsvårdsbloggen. Det finns också diskussionsforum där du kan lägga ut en fråga.

biblioteket eller i en bokhandel finns det en stor mängd handböcker om renovering av gamla hus av olika slag. Kommun- och landsarkiv kan ha information om tidigare ägare, ev inventarier, ritningar och kartor.

Kontakta närmaste länsmuseum eller länsstyrelse. De har i regel både information och rådgivningsverksamhet. Äger du ett speciellt hus kanske det kan finnas möjlighet att söka bidrag till renoveringen?

Det finns flera byggnadsvårdsbutiker som säljer verktyg, färg och både begagnade och nytillverkade byggnadsdelar. De har också kunnig personal som du kan fråga. Butiker och hantverkare, målare, m m som är inriktade på byggnadsvård hittar du enklast via någon länksamling.

FIBOR är en branschförening för byggnadsvårdsföretag där du kan hitta konsulter och entreprenörer med dokumenterad kompetens inom byggnadsvård. Ytterligare branschföretag hittar du t ex på Byggnadsvårdsmagasinets länksamling.

Genom en hembygdsförening eller Svenska byggnadsvårdsföreningen kan du också få kontakt med likasinnade som kan ge tips och råd om hur du ska gå vidare.

Glöm inte att också njuta av livet – inte bara renovera huset!

Annonser

Åtgärder

Information

One response

23 04 2007
Tankar om renovering « bygga bo - renoveringsbloggen

[…] om renovering Byggnadsvårdsbloggen ger rådet att bestämma sig för vilken nivå man ska ha på renoveringen. En stilrenovering? Ska […]
%d bloggare gillar detta: