Ribersborgs kallbadhus i Malmö

21 03 2007

kallbadhus.jpg

Kommunen har tvingats stänga av delar av Ribersborgs drygt 100 år gamla kallbadhus av säkerhetsskäl. De yttersta bryggorna, som vilar på ett pålverk av gammal järnvägsräls, är på väg att kollapsa eftersom järnet är kraftigt angripet av rost. Resten av badhuset är byggt på pålar av trä, vilka också är i dåligt skick.

Det märkliga är att kommunen inte har gjort något tidigare. Redan för tre år sedan gjordes en utredning av konsultföretaget Carl Bro, på uppdrag av fritidsförvaltningen. I rapporten varnar konsulten för att badhuset kan falla ihop tillföljd av stora brister i underredet, och att det är risk för personskador. Enligt rapporten fanns rost, röta och maskangrepp. Konsulten föreslog akuta åtgärder i form av stämpor och att hela pålverket skulle bytas ut senast inom två-tre år.

I höstas lovade fritidsnämndens ordförande att en utredning skulle göras om kallbadhusets renoveringsbehov. Men ännu har inget hänt. Och i veckan fick delar av badhuset stängas av. Sydsvenskan har skrivit flera artiklar om de politiska turerna som varit kring reparationer av ett av landets äldre kallbadhus:
Kollaps hotar Ribersborgs kallbadhus
Soldäcken på Kallis stängs av säkerhetskäl

kallbadhus2.jpg

Ribersborgs kallbadhus invigdes 1898 och har genomgått flera ombyggnader och reparationer efter stormar och bränder. 1988 hotades badet av rivning, men en folkopinion lyckades rädda kvar det. Sedan 1995 är kallbadhuset byggnadsminne och skyddas av kulturminneslagen. Badet är populärt och kan en solig marsdag ha ca 150-200 gäster. Just nu är det ca 5 grader i vattnet om du känner för att bada.

Läs mer om Ribban i Kallbadhus av Helena Lind (Byggförlaget 2005), som jag tidigare har tipsat om.

Foto: Lisbeth Westerlund, från ett bildspel på sydsvenskan.se

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

23 03 2007
Lisa

Kul med en blogg som bryr sig om byggnadsvård! Hittade den av en slump, jag har badat mycket på kallis genom åren!

18 04 2009
Lars-Gunnar Bengtsson

Ribersborgs Kallbadhus renoveras under våren 2009. Läs om badets historia och följ renoveringen på Malmö Bastugilles hemsida. http://www.bastugillet.com

4 04 2012
Lars-Gunnar Bengtsson

Nu skriver vi april 2012 och renoveringen av det anrika Ribersborgs Kallbadhus fortsätter…

Närmst i tur står en ombyggnad av badkassan och entrén från restaurangen till badavdelningen.

Samtidigt konstaterar vi att intresset för nakenbad och framför allt vinterbad har väl aldrig varit så stort som nu. Badsugna besökare strömmar till det charmiga kallbadhuset i mängder och de gamla stamgästerna gläds åt att återväxten bland vinterbadare är tryggad. Håller intresset i sig måste man öka öppettiderna såväl vardagar som helger och ta en allvarlig funderare på att bygga ut bastudelen och duschar/omklädningsrum på sikt.

Följ renoveringsarbetet i text och bilder, samt badlivet på Ribersborgs Kallbadhus på Malmö Bastugilles hemsida. http://www.bastugillet.com eller kom ner och hälsa på oss på badet…
%d bloggare gillar detta: