Favorittidningen

9 03 2007

Idag kom ett nytt nummer av min favorittidning Gård & Torp. Underbart att få koppla av efter en arbetsvecka med att bläddra i denna tidning. Nr 2, 2007, är årets stora trädgårdsnummer.

Jag fastnade framför allt för reportaget om villaträdgårdar från olika tider med anledning av Åsa Wilkes nya bok Villaträdgårdens historia (Prisma 2006). Artiklarna om koloniträdgårdar och om gamla svenska rosor var också härliga. Dessutom är det alltid intressant med hemma-hos-reportage hos familjer som rustar sina hus efter byggnadsvårdskonstens alla regler. I detta nummer handlar det om prästgården Ytterby gård i Rotebro utanför Stockholm som flyttades till sin nuvarande plats 1844.

Jag har inget emot att man också värnar om modernare byggnader, eftersom de kommer att bli kulturhistoriskt intressanta i framtiden. Men när det handlar om 60-talshus och inredning från samma tid så tar det emot. Förmodligen för att jag är uppväxt i ett typiskt 60-talsradhus. Det finns dock de som tycker om 60- och 70-tal och gärna vill bo i den miljön, som barnfamiljen i det väl bibehållna radhuset från 1968 i Kälvesta i västra Stockholm.

I tidningen får man också många praktiska tips om odling, trädgårdsredskap, tjärbränning, lerklining, färgsättning, isolering, och hur man gör med våtutrymmen i gamla hus.

Läs mer om det senaste numret på tidningens webbplats!

Annonser

Åtgärder

Information
%d bloggare gillar detta: